Vlada Republike Srpske izdvaja sedam miliona eura za hitnu nabavku pšenice, ulja, šećera…

Dodajte komentar

Vlada Republike Srpske izdvojiće 15 miliona KM za nabavku određene količine merkantilne pšenice, jestivog ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane i određenu količinu nafte i naftnih derivata, rekla je nakon sjednice Vlade ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić.

On je istakla da na tržištu trenutno nema nestabilnosti, ali da je Vlada u skladu sa situacijom odlučila da interventno nabavi određene vrste osnovnih životnih namirnica.

„Radi se o prvom koraku, o direktnoj nabavci. Razgovarali smo sa trgovcima i proizvođačima i možemo reći da nema nestabilnosti na tržištu u smislu bilo kakve nestašice niti ima naznaka da će biti nestašica. Ipak, odlučili smo da nabavimo određene količine osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata. Ova nabavka se vrši u skadu sa Zakonom o interventnim nabavkama jer želimo da budemo spremni za sve eventualne situacije u kojima se možemo naći“, rekla je Gašićeva.

Kazala je da su cijene porasle svuda i da se to dešava i u našim prodavnicama.

Podsjetila je da je na snazi još ograničenje marži na naftu i naftne derivate i istakla da ne bi bilo dobro dodatno ograničenje jer bi moglo doći do vještačkih nestašica.

Pojasnila je da će i nafta i pšenica biti uskladištene kod dobavljača s obzirom na to da RS nema Robne rezerve jer su one u stečaju.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je ovo jedna u nizu mjera koje se preduzimaju još od početka pandemije.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *