Vlada utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama

1 komentar

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se omogućava Vladi da može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

“U cilju obezbjeđenja stabilnosti cijena naftnih derivata kao i zaštite životnog standarda građana, odredbama predloženog zakona daje se mogućnost Vladi da donese odluku o umanjenju iznosa akcize do 20 odsto, za bezolovni benzin i gasna ulja, na period od mjesec”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da, pored navedenog, predloženim zakonskim rješenjem se redefiniše oporezivanje bezdimnih duvanskih proizvoda za koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smjese, čime bi se osigurala regionalna usklađenost, kao i stabilnost prihoda.

“Naime, visina akcize na ove proizvode u periodu od 1. juna do 31. decembra ove godine iznosila bi 100 eura po kilogramu. Od 1. januara do 31. decembra naredne godine 145 eura po kilogramu, dok bi od 1. januara 2024. godine akciza iznosila 190 eura po kilogramu”, kaže se u saopštenju.

Predloženim zakonskim rješenjem predviđa se i uvođenje akcize na duvan za žvakanje čija visina akcize je planirana u iznosu od 40 eura po kilogramu.

Kako se navodi, predloženim zakonom se uvode u sistem oporezivanja i novi duvanski proizvodi za koje se predlaže visina akcize u iznosu od 35 eura po kilogramu.

Iz Vlade su kazali da se predlaže i uvođenje akcize za proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu, u cilju smanjenja negativnih uticaja koje njihova upotreba ima na životnu sredinu.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetici s Izvještajem sa javne rasprave.

Oni su kazali da se donošenjem tog propisa uspostavlja obaveza markiranja tečnog goriva naftnog porijekla i biogoriva koji se stavljaju na tržište Crne Gore.

Oni smatraju da će novi pravni okvir omogućiti bolje praćenje i kontrolu trgovine ovim gorivom jer je obezbijeđen sistem kontrole u svakoj fazi prometnog lanca.

“Samim tim, sprečava se i nelojalna konkurencija, čime će se doprinijeti da učesnici na tržištu koji posluju u skladu sa zakonom, odnosno redovno izmiruju svoje fiskalne obaveze, imaju veći promet i učešće na tržištu”, rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da se istovremeno, kroz suzbijanje nelegalne trgovine, eliminišu negativni efekti poslovanja kompanija koje u procesu nabavke i prometa tečnog goriva ne izmiruju svoje poreske obaveze.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “…koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smjese, čime bi se osigurala regionalna usklađenost, kao i stabilnost prihoda.”

    Gle, Krvavac u spajkijevo tj jankišino ime ratuje sa industrijom u ime politike. Jel ovo konačno naučio šta može biti predmet obračuna akcize?

    Kakva sramota ministra Spajića, da sve u ličnoj frenetičnosti radi ishitreno i bez pravilne saradnje sa poreskim obveznicima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *