Crnoj Gori potrebne robne rezerve

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je usvojila informaciju o potrebi fromiranja robnih rezervi.

U Informaciji se navodi da Crna Gora od 2003. godine nema robne rezerve nakon ukidanja Zakona o robnim rezervama koji je zamijenio Zakon o interventnim nabavkama.

“Takođe, navodi se da su, u postupku eventualnog ponovnog formiranja robnih rezervi, moguća dva rješenja, odnosno treće koje bi bilo kombinacija ta dva”, saopšteno je iz Vlade.

Prvo rješenje bi se, kako kažu, odnosilo na formiranje robnih rezervi u inostranstvu.

“Osnovna prednost ovog rješenja ogleda se u činjenici da se ne bi morala osnovati institucija, odnosno angažovati ljudi i značajna sredstva. Nedostatak ovakvog rješenja se odnosi na problem pravovremenog dopremanja i snabdijevanja tržišta u slučaju nepredviđenih okolnosti (zemljotres, pandemija, ratno stanje i dr.) ukoliko se državne robne rezerve nalaze u inostranstvu”, navode u Vladi.

Drugo rješenje bi bilo ono kakvo je Crna Gora imala do 2003. godine, dakle robne rezerve bi se nabavljale unaprijed i zatim skladištile na lokacijama unutar države.

“U tom slučaju bi se morala angažovati dodatna kvalifikovana radna snaga, koja bi se u okviru posebne institucije bavila ovim pitanje, i obezbijediti cjelokupna infrastruktura. Najveća prednost ovakvog rješenja je centralizovano vođenje robnih rezervi na državnom nivou, odnosno postojanje samih rezervi na teritoriji Crne Gore, što bi garantovalo njihovu distribuciju na najbrži način”, kažu u Vladi.

Treće rješenje bi se, kako pojašnjavaju, odnosilo na kombinaciju dva prethodna, pri čemu skladišta rezervi ne bi bila u samoj zemlji ali bi se cjelokupni postupak vodio iz Crne Gore.

“U skladu sa tim zaduženo je Ministarstvo ekonomskog razvoja da pripremi detaljan projektni zadatak za izradu Studije o opravdanosti formiranja robnih rezervi i dostavi Vladi na odlučivanje s obzirom da bi eventualna odluka o postupku formiranja robnih rezervi zahtijevala izmjenu zakonodavstva”, poručuju iz Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *