Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Moldavija najviše zavise od ruskog gasa

Dodajte komentar

Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Moldavija najtavisnije su od ruskog gasa među evropskim zemljama, pokazuju podaci Agencije Evropske unije za saradnju energetskih regulatora (ACER).

SAD i EU trenutno rade na strategiji za zamjenu snabdijevanja prirodnim gasom u Evropi ako Rusija “zatvori slavinu” kao rezultat sukoba sa zapadnim silama oko Ukrajine. Katar je rekao da ne vidi način da bi sam mogao nadomjestiti potrebne količine.

Ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu lično ili njegovoj zemlji uvedu nove sankcije, to bi moglo uzrokovati energetsku krizu na kontinentu zbog yavisnosti većeg dijela Evrope od ruskog gasa koji u Evropu dolazi gasovodima.

– Neke manje evropske zemlje oslanjaju se isključivo na ruski gas, a to su Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Moldavija, naveoo je ACER prošle sedmice.

Yavisnost je 89% u Srbiji i 77% u Bugarskoj, prema ACER-ovim najnovijim dostupnim podacima.

Oslanjanje Slovenije na ruski gas je 51%.

Sjeverna Makedonija uskoro planira da pokrene izgradnju plinskog interkonektora s Grčkom, projekt od strateškog značaja za zemlju jer će povećati energetsku sigurnost diverzifikacijom izvora snabdijevanja gasom, prenosi bne intellinews.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *