U „ratu za talente“ jedna banka otišla je korak dalje

Dodajte komentar

Bank of America odlučila je da praktično svakom zaposlenom dodeli određeni broj akcija kompanije. U nastojanju da dobije prednost “u ratu za talente” tako će “podijeliti” preko milijardu dolara. Da podsjetimo, sredinom prošle godine Bank of America je povećanje minimalne plate na 25 dolara po satu, nazvalo „investicijom“.

U dopisu koji objavljuje CNN, izvršni direktor Brajan Mojnihan rekao je da banka prvi put kreće sa programom nagrađivanja akcijama koje dobijaju zaposleni na nižem nivou i koji zarađuju do 100.000 dolara godišnje. U prošlosti su ti zaposleni dobijali jednokratni novčani bonus.

Bank of America je saopštila da će svaki zaposleni koji ispunjava uslove dobiti između 65 i 600 ograničenih dionica, što odgovara njihovoj naknadi. Te dionice će imati četiri godine počevši od 2023.

U najmanju ruku, to znači da će radnici “na prvoj liniji” kao što su blagajnici, dobiti ograničene akcije koje se na papiru vrednuju na oko 2.900 dolara na osnovu trenutne cijene akcija Bank of America od 45 dolara.

Zaposleni sa višim platama bi dobili ograničene akcije u vrijednosti od oko 27.000 dolara, prenosi Bonitet.

Rat za talente i „klađenje“ na zaposlene

Bank of America je saopštila da je procijenjena vrijednost nagrada za akcije „višestruko veća“ od gotovinskih bonusa koje je banka podelila u prošlosti. Prošle godine Bank of America je dala 750 dolara gotovinskih bonusa slabije plaćenim zaposlenima.

Ovako će prema njihovim navodima biti obuhvaćeno otprilike 97% njene globalne baze zaposlenih, ali ne i na one koji zarađuju više od 500.000 dolara godišnje.

Šta će od toga dobiti?  Kompanija se u stvari  “kladi” da neki zaposleni neće htjeti da daju otkaz ako to znači ostaviti hiljade dolara akcija na stolu.

Kompanije, uključujući banke, bore se sa visokim nivoom fluktuacije radnika. Prema vladinim statistikama, rekordnih 4,5 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u novembru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *