Istraga korupcije na tržištu nekretnina: Bijela kuća pokreće provjeru transakcija u kešu

Dodajte komentar

Američka administracija pokrenula je inicijativu za provjeru gotovinskih transakcija u sektoru nekretnina, kao dio širokog antikorupcijskog pokreta koji je promovisan na američkom samitu za demokratiju. Američko Ministarstvo finansija sprema nova pravila za pouzdanu identifikaciju lica koja stoje iza plaćanja u kešu.

„Sposobnost ilegalnih aktera za pranje novca iz ilegalnih postupaka putem kupovine nekretnina prijeti američkoj nacionalnoj bezbjednosti i integritetu američkog finansijskog sistema“, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Newsnation. Inicijativa dolazi nakon niza procurelih dokumenata, uključujući „Pandora papire“.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) naložio je zvaničnicima u junu da izrade mehanizme za sprečavanje ilegalnih aktivnosti. Njihovi inicijalni predlozi o borbi protiv korupcije sadržani su u američkoj strategiji nacionalne bezbjednosti na 38 strana, koja je objavljena u ponedjeljak.

„Imajući u vidu relativnu stabilnost sektora nekretnina kao skladišta vrijednosti, netransparentnost tržišta nekretnina i nedostatak regulative u toj industriji, tržište nekretnina u SAD nastavlja da se koristi kao sredstvo za pranje novca“, upozorilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je ocijenilo da pranje novca može da uključuje preduzeća i profesije koje, čak i nesvjesno, olakšavaju sticanje imovine u nekretninama u procesu pranja novca, prenosi Financial Times. Pre izrade bilo kakvog propisa, vladi su potrebne informacije o tome koje nekretnine treba da budu predmet kontrole, kao i prag njihove vrijednosti u dolarima.

Konkretne povratne informacije koje je administracija javno zatražila, trebalo bi da dovedu do ciljanih reformi i da pomognu da se „smanji teret“ na industriju nekretnina, rekao je neimenovani visoki zvaničnik administracije. Poziv za komentarisanje je jedan od aspekata šire strategije za agresivnije iskorenjivanje korupcije.

Pored pojačanog nadzora onih koji su najbliži transakcijama nekretnina, Bajdenova administracija obavezala se da će odrediti više obaveštajnih i diplomatskih resursa za napore protiv korupcije. Vlada takođe planira da poboljša koordinaciju sa stranim vladama i velikim domaćim vladinim agencijama, uključujući Ministarstvo trgovine.

„Štetni efekti korupcije utiču na skoro sve aspekte društva. To pogoršava društvenu, političku i ekonomsku nejednakost i polarizaciju, ometa sposobnost (federalnih) država da odgovore na krizu javnog zdravlja ili da pruže kvalitetno obrazovanje, degradira poslovno okruženje i ekonomske prilike, pokreće sukobe i potkopava povjerenje u vladu“, saopštila je Bijela kuća.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *