Depoziti u bankama veći od državnog duga

Dodajte komentar

Depoziti u bankama na kraju oktobra iznosili su 4,06 milijardi i nalaze se na najvećem nivou ikada. Prema podacima Centralne banke (CBCG) depoziti su sada za 750 miliona veći nego u oktobru prošle godine.

Prema podacima Ministarstva finansija, neto javni dug je na kraju septembra iznosio 3,55 milijardi, odnosno depoziti privrede i građana u bankama su za 500 miliona veći od državnog duga.

Ukupno odobreni krediti na kraju oktobra iznosili su 3,44 milijardi,pa su depoziti za oko 600 miliona veći od izdatih kredita. Ovo pokazuje značajnu snagu i očuvanost bankarskog sektora koji ima prostor da poveća kreditiranje privrede,građana i javnog sektora.

Depoziti i štednja crnogorskih građana iznose 1,35 milijardi eura i za 130 miliona ili 11 odsto su veći nego u istom mjesecu lani.

Depoziti privrede iznose 1,25 milijardi i za 230 miliona ili 22 odsto su veći nego prije 12 mjeseci.Javna uprava na državnom i lokalnom nivou ima depozite u bankama od 283 miliona i imali su rast u uporednom periodu za 50 miliona ili 20 odsto. Domaći finansijski sektor imao je depozite od 47 miliona, što je na nivou prošlogodišnjih. Depoziti nevladinih i neprofitnih organizacija iznose 60 miliona eura i za dva miliona su veći nego prije godinu.

Strane firme i građani su u crnogorskim bankama na kraju oktobra imali depozite od 1,06 milijardi što je za 340 miliona ili za 48 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine.Od stranih depozita na strane građane se odnosi 606 miliona eura, što je za oko 150 miliona više, dok strane kompanije za godinu povećale depozite za skoro duplo sa 234 na 445 miliona eura. Strane finansijske organizacije su za prethodnih 12 mjeseci smanjile depozite sa 26 na sedam miliona eura, dok je stranim nevladinim i neprofitnim organizacijama ostala ista suma u bankama od tri miliona eura.

Podaci o ročnosti depozita domaćih građana pokazuju da su značajno povećani depoziti po viđenju (novac koji se nalazi na tekućem računu bez oročenja) sa 758 miliona eura u oktobru prošle godina na sadašnji iznos od 901 milion, dok su oročeni depoziti (klasična štednja uz kamatu) za isti period neznatno smanjeni sa 467 na 456 miliona eura.

Domaće kompanije su na kraju oktobra dugovale crnogorskim bankama za kredite 1,13 milijardi što je za svega jedan odsto ili 17 miliona više nego prije godinu. Građani bankama za kredite duguju 1,42 milijarde eura što je za oko dva odsto ili 30 miliona više nego prije godinu.Ukupne kreditne obaveze stranih pravnih i fizičkih lica prema crnogorskim bankama na kraju oktobra iznose su 592 miliona eura, što je za 240 miliona ili 66 odsto više nego prije godinu.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *