Vlasnici Novog duvanskog kombinata obustavljaju rad fabrike

Dodajte komentar

Kompanija Grand lnternational FZ-LLC, vlasnik kompanije Novi duvanski kombinat Podgorica, odlučila је da prekine proizvodnju duvanskih proizvoda.

Kako je saopšteno iz te kompanije, obraćaju se kako bi još jednom upoznali Vladu Crne Gore i građane Crne Gore da su u zadnjih pet godina investirali više od 25.000.000 eura za otvaranje fabrike za proizvodnju duvana sa najsavremenijom opremom, zaposlili više od 60 radnikа kojima se redovno izmiruju zarade sa svim, po zakonu pripadajućim, porezima i doprinosima.

– Takođe, dali smo prioritet domaćim kompanijama da posluju sa Novim duvanskim kombinatom, pružili podršku uzgajivačima duvana davajući im besplatno sjeme, našu stručnu роmoć, kao i vršili otkup cjelokupne proizvedene količine duvana. Ujedno smo i nekoliko puta povećavali otkupnu cijenu duvana, a sve u cilju poboljšanja poslovanja domaćih kompanija u Crnoj Gori i žеlје da što više zaživi proizvodnja duvana na teritoriji Crne Gore – navode iz Grand International.

Ističu da, uprkos uloženim naporima nisu bili zadovoljni saradnjom sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima о čemu su u više navrata informisali resorno ministarstvo Crne Gore, ističući mogući prekid ovog vida saradnje.

Razlozi su, kako dodaju, višestruki, među kojima izdvajaju loš kvalitet proizvedenog sirovog duvana u listu.

– lzrazili smo želju da proširimo kapacitet otvaranjem pogona za primarnu proizvodnju duvana u vrijednosti investicije od 12.000.000 eura, čime bi dodatno zaposlili još najmanje 40 radnika. Grand lnternational FZ-LLC је investirao i izgradnju objekta gdje se nalaze prostorije za rad carinskih organa koji 24 časa prate rad u Slobodnoj zoni, sa svom potrebnom opremom, video nadzorom i kancelarijskom opremom. Poslovanje u Slobodnoj zoni, čiji je vlasnik i operater Novi duvanski kombinat, se obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti imovine i lica, tako da je kako unutrašnji, tako i spoljašnji prostor Slobodne zone pokriven kamerama tj. video nadzorom i sistemom tehničke zaštite koja podrazumijeva 24-časovnu kontrolu pristupa zoni – kazali su iz kompanije.

Dodaju da je Novi duvanski kombinat više puta bio predmet kontrole carinskih organa i Poreske uprave.

– Nakon čega nijesu utvrđene bilo kakve nepravilnosti, niti date primjedbe. Takođe, bili smo i predmet kontrole međunarodne organizacije koja se bavi borbom protiv krijumčarenja cigareta – OLAF, koja je dala pozitivno mišljenje na naše poslovanje. Nažalost, Grand International FZ-LLC i mendžment Novog duvanskog kombinata nije naišao na razumijevanje i podršku od strane Vlade Crne Gore. Obraćajući se u više navrata zvaničnim dopisima i propratnom dokumentacijom, a u vezi naših budućih investicija, zainteresovanosti za otkup vlasničkog udjela države u Novom duvanskom kombinatu, unapređenje i razvoj proizvodnje duvana, rješavanja pitanja otpada, kao i nekih pitanja vezano za funkcionisanje Slobodne zone u skladu sa međunarodnim standardima, nijesmo dobili ni jednu povratnu informaciju, kao ni odgovor na bilo koje zvanično obraćanje.

U pismu, koje je kompanija uputila premijeru, se navodi i da nijesu naišli na razumijevanje i kada su bili zainteresovani za kupovinu linije za primarnu proizvodnju iz starog Duvanskog kombinata koja je bila vlasništvo Vlade, koja je istu prodala kompaniji van Crne Gore.

– Jako iznenađujuće i zabrinjavajuće za nas su bile objave u crnogorskim medijima koji su nas predstavili kao kompaniju koja je pod sumnjom da se bavi nelegalnim aktivnostima. Ponašanje carinskih službenika u okviru Slobodne zone prema zaposlenima u Novom duvanskom kombinatu postalo je jako agresivno i neprofesionalno o čemu svjedoči i dopis koji je upućen vd direktoru Uprave prihoda i carine od strane izvršne direktorice Novog duvanskog kombinata, na koji smo do današnjeg dana ostali bez odgovora. Takođe, naglašavamo da carinski službenici koji nadgledaju Slobodnu zonu imaju 24-časovni nadzor, kako fizički tako i video, neograničen pristup i pregled svih kretanja materijala i proizvoda unutar i izvan Slobodne zone. Grand International FZ-LLC će sprovesti sve aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom vezano za prestanak obavljanja osnovne djelatnosti i ponuditi kvalifikovanim zaposlenima iz određene struke u Novom duvanskom kombinatu da mogu nastaviti sa radom u našim kompanijama u inostranstvu.

U pismu se navodi da je menadžment Novog duvanskog kombinata za sve vrijeme svog poslovanja “bio otvoren i kooperativan za saradnju sa svim nadležnim institucijama Crne Gore, međutim u budućem periodu ne planira nastavak investiranja pod prethodno navedenim uslovima”.

– Za sve prethodno navedeno Novi duvanski kombinat raspolaže adekvatnom propratnom dokumentacijom. Poslije ove konačne odluke Grand International i dalje ostaje otvoren za razgovor sa predstavnicima Vlade Crne Gore za buduće aktivnosti unutar Crne Gore – zaključuje se u pismu koje je potpisao menadžer Grand International FZ-LLC Ahmad Ibrahim Hamdan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *