Prva banka ukinula račun za Abu Dabi fond

Dodajte komentar

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da je Prva banka ukinula račun otvoren za potrebe realizacije ugovora o zajmu sa Abu Dabi fondom za razvoj. Iz ministarstva su kazali da je Prva banka, do zaključka da je račun nezakonit, došla nakon što je na inicijativu tog vladinog resora Centralna banka (CBCG) preduzela određene radnje u cilju rješavanja tog pitanja.

Kako na u pozorenje CBCG Prva banka nije uspjela da pribavi dokumentaciju koju je bila dužna da pribavi još prilikom otvaranja računa, pristupila je otkazu okvirnih ugovora o otvaranju i vođenju transakcionog računa za nacionalna i izvršavanje međunarodnih plaćanja, koji su bili zaključeni sa nekadašnjim Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja za potrebe realizacije ugovora o zajmu sa Abu Dabi fondom za razvoj navodi se u saopštenju. U dopisu koji je Prva banka dostavila ministarstvu se navodi da danom otkaza predmetnih ugovora prestaju sve pravne posledice koje iz njih proističu.

Novčana sredstava koja su se nalazi la na računu koji se ukida nakon raskida navedenih ugovora usled otkaza, biće prenijeta na privremeni račun kod ove banke navodi se u saopštenju. Prva banka je, po zahtjevu bivšeg ministra Petra Ivanovića, zaključila ugovore o otvaranju i vođenju računa sa nekadašnjim ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez ministarstva finansija.

Na osnovu toga je otvoren račun na koji su sredstva od zajma iz navedenog ugovora isplaćena i sa koga su vršene transakci je u prethodnom periodu. Novac od zajma nigdje nije proknjižen, odnosno nije prikazan u završnom računu budžeta za bilo koju godinu, niti je evidentiran kod IRF-a, koji je zajmoprimac rekli su iz ministarstva. Dodali su da je godinama unazad raspolagano tim sredstvima bez evidencije u sistemu državnih plaćanja.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *