Od nafte bismo mogli da zarađujemo deset puta više nego od turizma

Dodajte komentar

Nafta je jedini resurs koji može da riješi sve crnogorske finansijske probleme do 2024. godine, smatra kanadski stručnjak i konsultant za geofiziku i naftna istraživanja crnogorskog porijekla Vladimir Popović. On je ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću poslao svoj prijedlog projekta razvoja naftne industrije, čijom bi realizacijom Crna Gora mogla da ima najmanje deset puta veći prihod od nafte nego od turizma u vrlo kratkom vremenu.

“Sve što treba da uraditi je formirati nacionalnu naftnu kompaniju kao vlasnika crnogorskog podmorja, dovesti šest stručnjaka pronalazača nafte, planirati 3D program (3D geofizičko istraživanja) preko čitavog područja od Hrvatske do Albanije, uključiti konzorcijum Eni-Novatek i Energean 3D programe u zajednički program i registrovati firmu na Njujorškoj ili nekoj drugoj berzi”, kaže Popović.

On smatra da će akcije firme dodatno da porastu kad je vode naftni eksperti.

“Aramco, najveća naftna firma na svijetu, koristi uglavnom strane konsultante i formirana je na istom principu koji predlažem za Crnu Goru, što je stanđarni način istraživanja u svijetu gdje se perspekivne zone sa naftnim/gasnim potencijalom pokriju sa uniformnom 3D seizmikom”, rekao je Popović i dodao da taj projekat ne bi pao na teret Crne Gore, a donio bi ogromnu korist.

Opširnije u Pobjedi

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *