Najveća bruto plata od 131.057 eura za stranog hotelijera

Dodajte komentar

Najveća bruto zarada isplaćena septembar ove godine iznosila je 131.057 eura strancu koji radi u hotelskoj industriji, podaci su Uprave za prihode i carine.

Kako je rečeno Dnevnim iz te institucije, ovo je u jedno najveća plata koju je primio jedan zaposleni od početka godine, a taj iznos podrazumijeva obračunate i prijavljene poreze i doprinose za septembar.

„Navedeni iznosi isplaćeni su samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi redovnom mjesečnom primanju, otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja”, pojašnjavaju iz UPC-a i preciziraju da su ta primanja u njihov sistem unešena kao zarade.

Zaposleni koji ima ovaj rekordni iznos primio je skoro 165 puta veću bruto platu u odnosu na crnogorski prosjek od 796 eura istog mjeseca. To znači da bi prosječnom radniku praktično bilo potrebno 13 godina i devet mjeseci da na računu vidi taj iznos pod uslovom da nema nikakvih izdataka.

Takođe, u istom periodu su zaposleni u hotelima i restoranima širom naše zemlje prosječno primili bruto platu od oko 617 eura, što znači da je rekorder po zaradi primio njihovih 212 plata.

Druga najveća bruto zarada, koja je iznosila 38.162,34 eura, isplaćena je osobi koja živi odnosno radi u Crnoj Gori, takođe u djelatnosti hotelskog smještaja koja podrazumijeva pružanje usluga smještaja u hotelima, rizortima, motelima, privatnim i drugim kapacitetima u kojima borave turisti.

Prema podacima UPC-a, treća najveća bruto zarada za septembar iznosila je 27.136 eura, a isplaćena je strancu zaposlenom u oblasti monetarnog posredovanja. Riječ jeo zaposlenima koji se bave pribavljanjem finansijskih sredstava na dnevnoj osnovi, primarno nefinansijskog karaktera. Preciznije, u pitanju sufinansijske usluge vezane za plaćanje (naj češće) elektronskim putem preko internet i mobilnih aplikacija ili elektronskih terminala.

I četvrta najveća bruto zarada u istom periodu, od26.679,73 eura, isplaćena je nerezidentnom licu zaposlenom u monetarnom posredovanju, dok je peta za rezidentnog zaposlenog u istom sektoru bila 26.490 eura.

Na listi najvećih bruto plata koje su isplaćene za septembar od šestog do devetog mjesta su takođe rezidentni zaposleni u oblasti monetarnog posredovanja, a njihova primanja kretala su se između 25.438 i 24.362 eura.

Deseta najveća bruto zarada od 23.116,66 eura uplaćena je strancu koji iznajmljuje nekretnine.

Prema podacima UPC do prve sedmice novembra, osim rekordne bruto plate od 131.057 eura, drugu najveću bruto zaradu sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima u vrijednosti 92.621 eura primio je takođe stranac koji se bavi trgovinom gorivom na veliko. Pored nafte i gasa, ovaj vid veletrgovine obuhvata i ugalj, drvo te različita mineralna ulja.

Treća najveća bruto zarada bila je 89.673 eura isplaćena nerezidentu zaposlenom u djelatnosti hotelskog smještaja, a četvrta od 66.982 eura rezidentu koji radi u monetarnom posredovanju.

Petu i šestu najveću bruto platu od 65.288 odnosno 64.500 eura, dobili su ovdašnji privatni vinogradari čiji je ovogodišnji prinos od ubranog grožđa vjerovatno bio dobro isplativ.

Stranac je primio sedmu najveću bruto zaradu od 62.850 eura za poslove koje obavlja u hotelskom smještaju, dok je na osmom mjestu rezident sa 61.598 eura bruto plate za monetarno posredovanje.

Na listi deset najvećih bruto plata zaprvih devet mjeseci ove godine su još primanja od 59.866 i 57.167 eura koje su rezidenti primili za poslove u oblasti hotelskog smještaja odnosno gajenja grožđa.

Izvor: Dnevne.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *