Propali pregovori UniCredita o preuzimanju najstarije banke na svijetu

Dodajte komentar

Italija je završila pregovore s UniCredit bankom o prodaji Monte dei Paschi di Siene (MPS) što predstavlja krah dugogodišnjih napora rimske vlade da vrati posrnulu toskansku banku u privatne ruke.

Neuspjeh da se premosti jaz u procjeni vrijednosti od više milijardi eura među stranama ostavlja Italiju nesposobnom da dovrši restrukturiranje svog bankovnog sistema koje je započela prije šest godina.

Objava je potvrdila ono što je Reuters ekskluzivno izvijestio u subotu. Rim će sada tražiti produženje rokova dogovorenih s tijelima Evropske unije za ponovnu privatizaciju MPS-a.

Ministarstvo finansija će učiniti svoj dio dokapitalizacije MPS-a i planira nastaviti s mjerama za poboljšanje bilansa koje je ponudio UniCreditu nakon što se MPS pokazao kao najranjiviji zajmodavac eurozone u kontroli sektora.

– Odgađanje će biti popraćeno upravljačkim mjerama koje će ojačati banku – rekao je jedan funkcioner.

– Evropska tijela potpuno su svjesna da smo ozbiljno pokušali zaključiti transakciju po tržišnim uslovima do kraja godine, te da to nije bilo moguće jer predlog koji smo primili nije prihvatljiv – dodao je.

Italija je počela raditi na ponovnoj privatizaciji MPS-a nedugo nakon što ga je spasila 2017. za 5,4 milijarde eura, a prvi korak je bio da se riješi većine preostalih dugova.

Rim je spajanje s jačom konkurencijom smatrao najboljim načinom za rješavanje najvećeg bankarskog problema u zemlji i izdvojio je UniCredit nakon što je konkurentska Intesa Sanpaolo gurnula svoj tržišni udio do tržišnih granica prošlogodišnjim preuzimanjem UBI-ja.

– Uprkos naporima obje strane … pregovori koji se odnose na potencijalno stjecanje definiranog perimetra Banca Monte dei Paschi di Siena više se neće nastaviti – rekli su UniCredit i Ministarstvo finansija u zajedničkom saopštenju.

Pristajući na ekskluzivne razgovore s Ministarstvom finansija u julu, nova izvršna direktorica UniCredita Andrea Orcel zahtijevala je da se sporazum usmjeri samo na dijelove MPS -a, te bude neutralan za kapital UniCredita i nudi povećanje dobiti od 10 posto.

Ministarstvo je izračunalo da je imovina koju je odabrao UniCredit imala tržišnu vrijednost između 3,6 milijardi i 4,8 milijardi eura s obzirom na 600 miliona eura godišnje dobiti, rekla je osoba koja je upoznata s tim.

To je otvorilo veliki jaz s UniCreditovom procjenom iste imovine od 1,3 milijarde eura, dodao je izvor.

Italijanska banka Monte dei Paschi di Siena osnovana je 1472. godine i do danas radi. Riječ je o najstarijoj aktivnoj banci na svijetu.

Izvor: BiznisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *