OMP Inžinjering tuži Plantaže zbog propalog poravnanja

Dodajte komentar

Kompanija OMP Inžinjering u vlasništvu Miodraga Ivanovića i Olega Obradovića podnijela je novu tužbu protiv Plantaža zbog nerealizovanog prošlogodišnjeg poravnanja oko fabrike briketa u koju su partnerski ušli prije deset godina.

Više od šest godina trajao je sudski spor oko fabrike koja nije proizvela nijedan komad briketa. OMP je tražio naknadu štete od šest miliona eura, navodeći da Plantaže nijesu obezbijedile dovoljnu količinu sirovina, dok su Plantaže pokrenule protivtužbu tvrdeći da oprema koju je OMP ugradio nije prilagođena za obradu vinove loze, što je i utvrđeno vještačenjem. Međutim, Plantaže nijesu uspjele da preciziraju tužbeni zahtjev, jer je krajem aprila prošle godine bivše rukovodstvo, na čelu sa direktoricom Vericom Maraš, potpisalo vansudsko poravnanje. Ovim su bili iznenađeni čak i njihovi advokati Ana Đukanović i Marko Hajduković, koji su javnost obavijestili da je takva odluka donijeta bez konsultacije sa njima.

Da poravnanje, kojim je trebalo da prenesu vlasništvo nad zemljištem u Kokotima, preuzmu vlasništvo nad fabrikom briketa i isplate 350 hiljada eura, nije realizovano, potvrdili su Pobjedi i iz Plantaža.

-OMP Inžinjering se nedavno javio Plantažama pismom kojim je predočio spremnost da se ugovor o poravnanju stavi van snage i nastavi parnica do konačnog presuđenja ili da zemljište koje je trebalo da im bude stavljeno na raspolaganje procijeni nezavisni procjenitelj, kako bi tako utvrđena cijena figurirala između ugovornih strana kao objektivno utvrđena ili da se pregovorima postigne neki drugi obostrano prihvatljiv model rješenja spornog poslovnog odnosa – rečeno je Pobjedi iz agencije Prisma, zadužene za odnose sa javnošću Plantaža.

Utisak nove uprave je, kako nam je rečeno, da ovo pitanje zavređuje nove analize i pažnju odbora direktora, kako bi se taj problem što prije riješio. Đukanović i Hajduković su se nakon poravnanja oglasili zbog, kako su naveli, medijskih navoda da su u ovom postupku najbolje oni prošli.

-Po logici koja je afirmisana u vašoj tvrdnji, vi ste, da bi izbjegli navodno plaćanje novčanog iznosa od 300 hiljada eura advokatima, odlučili da je racionalnije platiti 350

hiljada eura suprotnoj strani OMP Inžinjeringu i dodatno na istu prenijetu vlasništvo nad 37 hiljada kvadrata zemljišta (koje, po vašoj procjeni, ima vrijednost od 1.295.000 eura), što zajedno dovodi do zbirne vrijednosti od 1.645.000 eura. Drugačije rečeno, po vašoj tvrdnji, racionalnije je suprotnoj strani isplatiti gotovo šestostruki novčani iznos više u odnosu na iznos koji ste navodno trebali isplatiti advokatima – stoji u obavještenju o raskidu ugovora upućenom Plantažama kojim su otkazali punomoćje.

Oni su bili začuđeni takvom odlukom, navodeći da su nalazi vještaka poljoprivredne, ekonomske i mašinske struke, kao i iskazi menadžmenta i zaposlenih u cjelosti išli u korist Plantaža.

Nalazi

Vještak Rade Mijović utvrdio je da Plantaže posjeduju 11,3 hiljade tona sirovina, a da je usljed sušenja čokota nastala šteta od 753,3 hiljade eura. Vještak Dragan Pavićević utvrdio je da izgubljena dobit fabrike u koju su Plantaže uložile 1,46 miliona, a OMP 1,27 miliona, za pet

godina iznosi 1,68 miliona eura. Nalaz vještaka Gorana Dedića pokazao je da tehnologija postavljena u fabrici nije bila odgovarajuća za obradu vinove loze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *