Bivši radnik Googlea napravio je biznis vredan milijarde dolara zahvaljujući virtuelnim poklonima

Dodajte komentar

U popularnoj kineskoj industriji prenosa uživo na internetu virtuelno darivanje je veliko. Možete poslati bilo šta, od nastupa svog omiljenog izvođača, ruže za 5 juana (80 centi) do svemirske rakete za 500 juana.

U tom slučaju poklon je samo simbol, ali novac je stvaran – i to je ono što je kompaniju “Kuaishou Technology” učinilo izrazito uspešnom i profitabilnom.

Taj rival “BiteDanca” postao je najveća platforma za prenos uživo za virtuelne poklone, sa više korisnika nego bilo koja druga na svetu. Firma je prikupila u Hong Kongu 5,4 milijarde dolara u najvećoj internet inicijalnoj javnoj ponudi još od 2019. godine, piše Blumberg.

To stvara najmanje četiri milijardera sa zajedničkim bogatstvom u vrijednosti od 15 milijardi dolara, na osnovu vlasništva objavljenog u Kuaishouovom prospektu. Suosnivači Su Hua i Cheng Iikiao imaće vrijednost veću od 5,5 milijardi dolara, na osnovu Blumbergovog indeksa milijardera.

Kuaishou, što znači “brza ruka”, jedna je od najvećih kineskih priča o internet uspjehu u protekloj deceniji, dio generacije startapa koji su uspijevali uz podršku kompanije Tencent Holdings Ltd.

“Ključni resurs interneta je pažnja”, napisao je Su u službenoj biografiji Kuaishou-a 2019. “Može biti usmjerena na veliki broj ljudi poput sunčeve svjetlosti, umjesto na reflektor samo na određenu grupu ljudi. To je jednostavna logika iza Kuaishou-a”, istakao je.

Su, rodom iz kineske centralne provincije Hunan, studirao je računarsko programiranje na prestižnom univerzitetu Tsinghua prije nego što se pridružio Googleu u Pekingu 2006. Tamo je zarađivao oko 23.000 dolara godišnje, što je osam puta više od prosječne plate u zemlji. Iako je rekao da je “izuzetno srećan”, boravak u Silicijumskoj dolini inspirisao ga je da pokrene sopstveni posao, prema Kuaishouovoj biografiji.

Ovaj 38-godišnjak je napustio Google tokom globalne finansijske krize da bi pokrenuo sopstveni poduhvat za video oglašavanje, koji se nije ostvario. Nakon kratkog boravka sa Baidu Inc., upoznao se sa Chengom 2011. godine i ubrzo su odlučili da se udruže. Dvojac je 2013. transformisao aplikaciju Kuaishou iz proizvođača GIF-a u društvenu video platformu kakva je danas, u početku stekavši popularnost svojim video zapisima o životu u ruralnoj Kini.

Pojavom Douiin-a BiteDance-a, kineske blizanačke aplikacije TikTok, Kuaishou je proširio svoju privlačnost privlačeći influencere podržane od agencija za talente i pop zvijezda. Usput je ubrzao unovčavanje stvaranjem oglasnih mjesta i prodavnica u aplikacijama za brendove i trgovce.

Iako su virtuelne kupovine poklona i dalje njena osnova – oni čine skoro dvije trećine njenog prihoda – kompanija se dublje upušta u poslove sa većom maržom, poput e-trgovine i onlajn igara. Njegova prodaja porasla je za skoro 50 odsto, na 40,7 milijardi juana u prvih devet mjeseci prošle godine, prema IPO prospektu.

Izvor: Bankar.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *