Amerika optužila Švajcarsku da manipuliše kursom franka

Dodajte komentar

Sjedinjene Države su Švajcarsku i Vijetnam označile kao manipulatore valutama, što je možda jedna od posljednjih nuspojava Trumpove administracije prema međunarodnim trgovinskim partnerima.

Tri nova imena dodana su na spisak zemalja za koje sumnja da preduzimaju mjere za devalvaciju svojih valuta u odnosu na američki dolar.

Ovo je prvi put nakon 2019. godine da je SAD drugu zemlju označio kao manipulatora valutama kada je prozvao Kinu u vrijeme kada su dvije najveće svjetske ekonomije bile u napetim trgovinskim pregovorima.

U svom godišnjem izvještaju američko Ministarstvo finansija u srijedu je optužilo Švicarsku i Vijetnam za intervenciju na valutnim tržištima do juna 2020. godine kako bi se spriječilo efikasno prilagođavanje platnog bilansa.

U prvoj reakciji, Švajcarska nacionalna banka (SNB) rekla je da neće mijenjati svoju monetarnu politiku, iako je Švajcarska od strane Ministarstva finansija imenovana manipulatorom valutama, dodajući da je centralna banka i dalje spremna da djeluje agresivno na Forex tržištima.

“Intervencije na deviznom tržištu nužne su u švajcarskoj monetarnoj politici kako bi se osigurali primjereni monetarni uslovi a time i stabilnost cijena”, dodaju.

Iz Švajcarske banke ističu da bi naglo jačanje franka bilo štetno za ekonomiju i namjeravaju da nastave s dosadašnjom politikom, koja uključuje i opsežne kupovine američkih dionica. Vijetnam nije komentarisao optužne SAD-a za manipulaciju kursem donga.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *