Treća najbogatija žena svijeta donirala 4,1 milijardu dolara za 4 mjeseca

Dodajte komentar

MacKenzie Scott – bivša supruga najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa – objavila je u utorak da je u protekla četiri mjeseca donirala više od 4,1 milijardu dolara za gotovo 400 organizacija koje pomažu Amerikancima da ispune osnovne potrebe u borbi s pandemijom.

“Ova je pandemija uništila život Amerikanaca koji su već bili u teškoj situaciji. Ekonomski gubici i zdravstveni ishodi bili su gori za manjinske i ugrožene grupe a u međuvremenu, bogatstvo milijardera značajno je povećano”, napisala je Scott, prenosi Forbes.

Scott, koja je u brakorazvodnoj nagodbi 2019. godine dobila četvrtinu dionica Amazona, treća je najbogatija žena na svijetu, iza nasljednice L’Oreala Francoise Bettencourt Meyers i nasljednice Walmarta Alice Walton. Scott prema procjeni Forbesa, nakon najnovije donacije, ima 55,1 milijardu dolara.

Druga donacija ove godine

Scott je objavila da su ona i njen tim provjerili stotine organizacija posljednjih mjeseci i na kraju donirali 4,158 milijardi dolara za 384 grupe. Među njima su koledži i univerziteti, banke hrane i dobavljači obroka i slične organizacije.

Scott takođe kaže da njeni pokloni ovim organizacijama nisu uvjetovani odnosno nisu predviđeni za određene inicijative. To primateljima omogućava da novac koriste kako god smatraju da je najbolje.

U maju 2019. godine Scott je potpisala Giving Pledge – obećanje da će barem polovinu svog bogatstva dati dobrotvornim organizacijama bilo za života, bilo nakon što umre. U julu ove godine, Scott je objavila da je donirala gotovo 1,7 milijardi dolara za 116 dobrotvornih grupa.

Bio je to njen prvi veliki krug filantropskog davanja, a nakon drugog njene ukupne donacije dobrotvornim i neprofitnim grupama ove godine popele su se na 5,8 milijardi dolara.

Jeff Bezos, još uvijek najbogatija osoba na svijetu, nije potpisao Giving Pledge, iako je ove godine pojačao svoje dobrotvorno davanje.

U aprilu je najavio poklon od 100 miliona dolara kompaniji Feeding America, koja radi sa bankama hrane širom zemlje. U februaru je obećao 10 milijardi dolara tokom neodređenog vremenskog perioda za rješavanje klimatskih promjena. Kao dio tog obećanja, sredinom novembra najavio je gotovo 800 miliona dolara bespovratnih sredstava za 16 grupa koje rade na borbi protiv klimatskih promjena.

Izvor: BiznisInfo.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *