Jean-Pierre Mustier odlazi iz UniCredita u aprilu 2021.

Dodajte komentar
Mustier

Francuz Jean-Pierre Mustier, koji je na čelu italijanske banke UniCredit od 2016. godine, napustiće svoje mjesto u aprilu 2021. godine zbog razlika u strategiji koju treba slijediti, objavila je banka.

Mustier, koji je četiri godine vodio veliku transformaciju banke, rekao je upravnom odboru UniCredita da neće tražiti novi mandat.

– Posljednjih mjeseci postalo je očigledno da strategija plana” Tima 23 “i njegovih temeljnih stupova više nisu u skladu sa trenutnom vizijom upravnog odbora, objasnio je francuski lider, citiran u saopštenju za medije. -Shodno tome, donio sam odluku da napustim grupu na kraju svog mandata u aprilu 2021, kako bih Odboru omogućio da definiše buduću strategiju.

– U svakom slučaju, uvijek sam smatrao da je pet godina idealno vrijeme za ispunjavanje uloge izvršnog direktora u kompaniji, a mojih pet godina u UniCreditu bilo je nevjerovatno iskustvo. Ponosan sam na ono što smo postigli i to u tako kratkom vremenskom periodu, dodao je.

Prema bankarskim izvorima s kojima je razgovarao AFP, posljednjih mjeseci pojavile su se tenzije između Mustiera i dijela odbora direktora oko talijanske strategije grupe.

Naročito po pitanju o prijedlogu talijanske vlade UniCreditu za kupnju banke BMPS, koja je imala koristi od javnog spašavanja 2017. godine.

Mustier, koji je na čelo UniCredita stigao u julu 2016. godine, izveo je veliku reorganizaciju grupe, koja je tada bila među bankama s manjim učinkom tokom testova otpornosti koje je provodila Europska agencija za bankarstvo (EBA).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *