Beskamatni krediti za energetski efikasan dom nisu državna pomoć

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da je program Ministarstva ekonomije “Energetski efikasan dom”, u okviru kojeg se građanima obezbjeđuju beskamatni krediti do 10.000 eura, usklađen sa zakonom o dodjeli države pomoći.

Taj program obuhvata isporuke i ugradnje sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet, briket), koji uključuju kotlove/peći, cijevni razvod i/ili radijatore, termoizolacije na fasadi stambenog objekta, energetski efikasne fasadne stolarije, visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje/hlađenje objekata, multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekata, solarnih sistema za grijanje vode i fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije.

“Uzimajući u obzir da je program namijenjen građanima kako bi aplicirali za beskamatne kredite, a da se sprovođenje svih mjera predviđenih programom radi energetske efikasnosti odnosi na domaćinstva, Agencija je zaključila da korisnici beskamatnih kredita nijesu korisnici državne pomoći. To iz razloga jer se ne radi o korisnicima koji obavljaju privredne djelatnosti, što podrazumijeva aktivnosti koje obuhvataju ponudu robe ili usluga na tržištu, bez obzira na pravni status i način na koji se privredni subjekt finansira”, objašnjeno je iz Agencije.

U okviru ovog programa građani će biti u prilici da apliciraju za beskamatne kredite, maksimalno do iznosa od 10 hiljada eura, sa periodom otplate do šest godina. Ministarstvo ekonomije subvencioniše troškove obrade kredita i kamate za cjelokupni period otplate kredita, sprovodi proceduru izbora banaka, partnera na programu, kao i javni poziv za izbor kvalifikovanih izvođača radova. Ministarstvo upućuje poziv svim komercijalnim bankama u Crnoj Gori da se prijave na poziv i dostave pismo zainteresovanosti.

Iz AZK su kazali da su cijenili da li su komercijalne banke i kvalifikovani izvođači radova indirektni korisnici državne pomoći te zaključili da nijesu korisnici.

“Uzimajući u obzir da Ministarstvo ekonomije sprovodi proceduru izbora banaka tako što upućuje poziv svim komercijalnim bankama da se prijave, a procedura izbora kvalifikovanih izvođača radova podrazumijeva da Ministarstvo ekonomije objavljuje javni poziv za njihov izbor i da sve kompanije zainteresovane da učestvuju dostavljaju Ministarstvu ekonomije dokumentaciju, Agencija je zaključila da se oba postupka sprovode po transparentnoj proceduri i da nema elemenata državne pomoći, odnosno da poslovne banke i kvalifikovani izvođači nijesu korisnici državne pomoći”, konstatuje AZK

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *