Crnogorski startap radi na kućnom monitoru simptoma Kovida-19

Dodajte komentar

Crnogorski startap MECOnet u saradnji sa Laboratorijom za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i SMART4ALL završio je prvu fazu razvoja kućnog monitora COVID simptoma pod nazivom Syntrofos (grčki pratilac).

Dizajner Syntrofosa je, u pogledu hardvera i softvera, prof. dr Radovan Stojanović, šef Laboratorije za medicinsku elektroniku Elektrotehničkog fakulteta UCG, navode iz Univerziteta.

“Syntrofos je elektronski uređaj koji mjeri glavne simptome COVID-a kao što su temperatura, ritam disanja, puls, saturaciju, kašalj, rad srca. Informaciju prikazuje na mobilnom telefonu i šalje ih u COVID Centar. Na taj način je omogućeno da svako može imati personalni monitor COVID signala i pratiti vitalne signale povezane sa njim, u svakom trenutku”, kazao je Stojanović.

On dodaje da će verzija Syntrofos Basic pratiti temperaturu, puls, ritam disanja uz prikaz foto-pletizmografskog signala (PPG) i signala respiracije (Ritma disanja – RR).

Verzija Syntrofos Mid imaće i dodatno mjerenje respiracije, a Syntrofos Pro obuhvatiće mjerenje i ECG signala. Uređaj je veoma jednostavan za rukovanje, dodaju iz UCG.

MECOnet je zainteresovan i za partnere u ovom projektu koji će biti neprofitnog karatktera.

Više informacija dostupno je na ovom linku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *