PayPal ušao na tržište kriptovaluta

Dodajte komentar

Kompanija za elektronski transfer novca PayPal pridružila se tržištu kriptovaluta.

Korisnicima će biti omogućeno da kupuju, prodaju i čuvaju bitkoine i druge virtuelne kovanice služeći se američkom kompanijom za digitalno plaćanje.

Počev od 2021. godine zainteresovani će moći da kupuju kod 26 miliona trgovaca na PayPalovoj mreži, navodi se u saopštenju kompanije. Oni se nadaju da će nova usluga podstaći globalnu upotrebu virtuelnog novca i pripremiti postojeću mrežu za nove digitalne valute koje bi mogle razviti centralne banke i korporacije, poručio je predsjednik i izvršni direktor Den Šulman, prenosi Rojters.

“Radimo sa centralnim bankama, razmišljamo o svim oblicima valuta i ulozi PayPala u svemu tome”, kazao je.

Vlasnici računa u SAD biće u prilici da se u narednim nedjeljama služe kriptovalutama, najavili su iz kompanije. Uz to, u planu je proširenje na mobilnu uslugu za plaćanje Venmo, kao i još neke zemlje, u prvoj polovini naredne godine.

Valja napomenuti da i druge mejnstrim kompanije ovu uslugu nude svojim korisnicima, ali se značaj PayPala na tom polju ogleda prevashodno u njegovom ogromnom dometu. Naime, kompanija sa sjedištem u San Hozeu (Kalifornija) ima 346 miliona aktivnih računa širom svijeta i u drugom kvartalu ove godine uspjela je da obradi 222 milijarde dolara kroz procese plaćanja.

Kriptovalute imaju tendenciju da budu nestabilne, što ih čini privlačnim za špekulante, ali i manje primamljivim trgovcima i kupcima. Takođe, transakcije su svojevremeno bile sporije i skuplje u odnosu na uobičajene platne sisteme.

Mnoge centralne banke širom svijeta izrazile su nameru da razviju digitalne verzije svojih valuta u narednim godinama, dok je Fejsbuk predvodio stvaranje projekta kriptovaluta pod nazivom Vaga 2019. PayPal je bio jedan od osnivača, ali je odustao nakon nekoliko mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *