Panama Papers: Nalog za hapšenje za osnivače advokatske kancelarije Mossack Fonseca

Dodajte komentar

Njemačke pravosudne vlasti izdale su međunarodni nalog za hapšenje za dvojicu osnivača panamske advokatske firme Mossack Fonseca, koji je u središtu globalne poreske utaje nazvane “Panama Papers”, koju su 2016., razotkrili istraživački novinari.

Dvojica advokata Jürgen Mossack i Ramon Fonseca, osumnjičeni za masovnu utaju poreza i zločinačko udruživanje, sada mogu biti uhapšeni ako pokušaju ući na teritoriju Evropske unije, piše dnevni list Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Pročitaj još: Pogledajte sva dokumenta iz afere “Panama papers”, na spisku 16 adresa iz Crne Gore

Upravo je taj dnevnik u saradnji s regionalnim auodiovizualnim grupama NDR et WDR učestvovao u istraživanju globalne mreže uspostavljene radi izbjegavanja plaćanja poreza.

Kako Panama ne izručuje svoje državljane, toj dvojici muškaraca s panamskim pasošima ne prijeti hapšenje ako ne napuste teritoriju te države, napominje SZ.

Međutim, istražitelji se nadaju da će se Mossack, koji ima porodice u Njemačkoj, sam predati i pregovarati da sebi smanji kaznu te istovremeno izbjegne sudski progon pokrenut protiv njega u Sjedinjenim Državama.

Jürgen Mossack i Ramon Fonseca

Skandal Panama Papers izbio je 3. aprila 2016. kada je procurilo 11,5 miliona digitalnih podataka iz advokatske kancelarije Fonseca. Riječ je o dokumentima koje je analizirao istraživački konzorcijum ICIJ, a šokirali su svijet jer su razotkrili ogromne razmjere poreske utaje kojoj su pribjegavali mnogi bogati i slavni, među njima političari. Zbog afere ostavku je podnio islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson.

Pročitaj još: Ovo su najčešća zanimanja iz afere „Panamski papiri“

Među upletenima je bio i bivši pakistanski premijer Nawaz Sharif, a ubijena je i malteška novinarka Daphne Caruana Galizia 2017. godine dok je radila na istrazi afere Panama Papers.

Novinarski konzorcijum je razotkrio da su bogati izbjegavali da šplate  porez putem fiktivnih kompanija u čemu im je pomagalo nekoliko stotina banaka.

Najmanje je 150 istraga otvoreno u 79 zemalja kako bi se ušlo u trag mogućim poreskim utajama i pranju novca, navodi američki centar za istraživanje finansijskih malverzacija.

Advokatska kancelarija Mossack Fonseca objavila je 2018., da prestaje sa radom zbog “nepopravljivih šteta” nanesenih njihovom ugledu.

Država Panama bori se da budu povučena s crne liste poreskog raja.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *