Google će (ipak) plaćati medijima za korišćenje njihovog sadržaja

Dodajte komentar

Kompanija Alfabet, u čijem je vlasništvu Google, ipak će plaćati globalnim medijima korišćenje njihovih vijesti. Za tu namjenu u naredne tri godine izdvojila je milijardu dolara.

Ovo međutim još uvjek ne važi za sve svjetske medije već samo za 200 probranih. No, u planu je širenje tog spiska.

Već mjesecima se mediji širom svijeta bune zato što tehnološki giganti poput Googlea i Facebooka masovno koriste njihove sadržaje, bez ikakve naknade. To je tehnološkim kompanijama povećalo prihode od oglašavanja, na uštrb reklamiranja u medijima. Posljedično, mediji su morali da smanje redakcije, što se posebno vidi u obrađivanju priča “sa lokala”.

Zato je Google odlučio da dio svog profita podijeli sa onima koji i učestvuju u njegovom stvaranju, ali i zbog toga što, kako saopštava, osjeća potrebu da uloži u “kvalitetno novinarstvo”.

Osim novog proizvoda pod imenom News Showcase, gdje će mediji odlučivati o tome kako će njihovi sadržaji biti prikazani, Google će finansirati i otvaranje njihovih članaka namijenjenih isključivo pretplatnicima za cjelokupnu javnost.

Prvi će ovu uslugu dobiti čitaoci u Brazilu i Njemačkoj, i to u početku samo na aplikaciji Google news na Android telefonima. No, uskoro će se ona proširiti i na ostale operativne sisteme i platforme, pa i na internet pretraživač.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *