Željeznička infrastruktura Crne Gore planira internu reorganizaciju zaposlenih

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura Crne Gore, u cilju što bolje organizacije poslovnih procesa preduzela je značajne mjere za smanjenje ukupnih troškova u tekućem poslovanju Društva, uz punu poslovnu saradnju sa oba reprezentativna sindikata što je za rezultat imalo ostvarenipozitivan poslovni rezultati za prvih šest mjeseci tekuće godine, koji omogućava dalju internu reorganizaciju radi povećanja stepena efektivnosti i efikasnosti poslovanja.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz ŽICG, tim povodom je u kompaniji održano više sastanaka na temu sanacije, reorganizacije i kontrole, radi unapređenja željezničkog sektora i primjene utvrđenih metoda za brži privredni rast i unapređenje ukupnog poslovanja i boljeg korišćenja raspoloživih kapaciteta, shodno iskazanoj tražnji domaćeg i međunarodnog tržišta, za ovu vrstu usluga, a naročitu u vrijeme globalnih poremećaja izazvanih epidemijom.

,,Zanimanja koja su direktno vezana za bezbjednost željezničkog saobraćaja su veoma specifična i zahtijevaju odgovarajuću, odnosno prvu zdravstvenu grupu. Zaposleni, koji nakon više godina provedenih na tim poslovima izgube zdravstvenu grupu, te stoga ne mogu više obavljatiposlove i radne zadatke neposrednog regulisanja željezničkog saobraćaja, kao i oni koji zbog ispunjenja jednog od uslova za odlazak u penziju, više nijesu u mogućnosti da pruže punu efikasnost u radu, prihvatili su, na obostrano zadovoljstvo, ponudu sporazumnog prestanka radnog odnosa”, izjavio je predsjednik odbora direktora, prof.dr Safet Kalač.

U cilju poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta unutar same kompanije i vodeći računa o konkurenciji u drugim vidovima saobraćaja i privrednom razvoju u okruženju, ŽICG je preduzela mjere smanjenja troškova na svim troškovnim mjestima, ograničavanja novog zapošljavanja u administraciji, smanjenja ostvarenih prekovremenih časova i primjenila istitut sporazumnog prestanka rada zaposlenog, što je za rezultat imalo ostvareni pozitivan poslovni rezultati za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Sve preduzete mjere, omogućile su realizaciju sporazumnog prestanka radnog odnosa od kraja 2018. godine do danas, za ukupno 71 zaposlenog uz isplatu otpremnine u ukupnom iznosu od 475.497 €. Na ovaj način je stvorena mogućnost zapošljavanja nedostajućeg visoko-stučnog kadra, radi njihove obuke i pripreme zapreuzimanje, organizovanje i upravljanje Društvom u narednom periodu, kroz smjene generacija.

Da su kvalitet poslovanja, kontinuitet u razvoju,dobri poslovni rezultati, visok stepen profesionalnosti, dobra poslovna saradnja u regionu, inovativnost, briga o zaposlenima, kao i društvena odgovornost Željezničke infrastrukture Crne Gore prepoznate i u regionu govori i činjenica da je Željeznička infrastruktura Crne Gore dobitnik dvije prestižne međunarodne nagrade.

Stručni Kolegijum 6. Biznis konferencije TIL 2019 ,,Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona”, koji se održava uz institucionalnupodršku i pokroviteljstvo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, donio je odluku o dodjeli nagrade ,,BRAND LEADER AWARD 2019”Željezničkoj Infrastrukturi Crne Gore –AD Podgorica –Lideru u postavljanju novih standarda u profesionalnosti, pouzdanosti i operativnoj izvrsnosti u oblasti održivog željezničkog saobraćaja u regionu jugoistočne Evrope.

Željeznička infrastruktura Crne Gore dobitnik je i nagrade ,,REGIONALNI BIZNIS PARTNER 2019”, koja je ustanovljena je prije četvrt vijeka, aposlovnu izuzetnost i poslovne rezultate ŽICG, među 3000 kompanija iz regiona, prepoznali su i ocjenili poslovni partneri i klijenti i potvrdili rezultati nezavisnih istraživanja.

,,Ove nagrade su i dodatni motiv i još jedno priznanje kojim su potvrđena naša nastojanja da poslujemo efikasno i društveno odgovorno i na taj način, uz podršku Vlade Crne Gore i u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama doprinesemo razvoju, ne samo kompanije, već društva uopšte”, zaključio je Kalač.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *