Crna Gora 80. na spisku ekonomskih sloboda

Dodajte komentar

Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju o ekonomskim slobodama svijeta Frejzer instituta napredovala dva mjesta i zauzela 80. poziciju među ukupno 162 zemlje.

Naša država je, kako se navodi na sajtu Ministarstva finansija, u prošlogodišnjem izvještaju zauzimala 82. mjesto, uz rezultat od 6,86, dok je u ovogodišnjem izvještaju, koji se bazira na podacima iz 2018, prosječna ocjena Crne Gore 6,94.

“Poboljšanje ukupne pozicije zemlje je posljedica boljih pojedinačnih ocjena u oblasti pravne regulative i poštovanja imovinskih prava, koja cijeni indikatore kao što su nezavisnost sudstva, nepristrasnost sudova, zaštitu imovinskih prava i pouzdanost policije. U svakom od navedenih indikatora bilježimo poboljšanje ocjene” rekli su u Ministarstvu.

Crna Gora, kako se dodaje, bilj eži i visoke ocjene u oblastima zdravlja novca i slobode međunarodne trgovine, oko osam, i regulacije oko sedam.

“Oblast zdravlja novca tretira pitanja stope inflacije, slobode posjedovanja računa u stranoj valuti, oblast međunarodne trgovine tretira pitanja carinskih stopa i slobode kretanja kapitala, dok oblast regulacija obuhvata pitanja tržišta rada, bankarskog tržišta i regulacije preduzeća”, objasnili su u Ministarstvu.

Prema izvještaju, najlošije smo ocijenjeni u dijelu investicija zbog ulaganja u infrastrukturu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *