Lagard: Podaci nagovještavaju snažan ekonomski oporavak

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke ECB Kristin Lagard nagovijestila je snažan ekonomski oporavak eurozone u trećem kvartalu i najavila da će banka pomno pratiti uticaj apresijacije eura na srednjoročne izglede kretanja inflacije.

“Podaci koje smo dobili od našeg posljednjeg sastanka o monetarnoj politici u julu, ukazuju na snažan oporavak aktivnosti uglavnom u skladu sa našim ranijim očekivanjima”, rekla je Lagard na konferenciji za novinare nakon sjednice ECB.

U tom kontekstu, ECB je blago poboljšala procjenu rasta za 2020. godinu, i sada očekuje pad bruto domaćeg proizvoda za 8,0 posto u odnosu na junsku prognozu o padu od 8,7 procenata. Za 2021. projektuje rast BDP-a od 5,0 posto, i za godinu kasnije od 3,2 procenta, prenosi CNBC.

Lagard je navela da se domaća tražnja u eurozoni znatno oporavila sa minimalnih nivoa zabilježenih u prethodnim mjesecima, ali je upozorila da “povećana neizvjesnost po pitanju ekonomskih izgleda i dalje vrši pritisak na privatnu potrošnju i poslovne investicije”.