Vlada ove godine za Montenegro Airlines izdvojila 133 miliona eura

Dodajte komentar

Vlada je ove godine za Montenegro Airlines (MA) izdvojila 133 miliona eura za pomoć u pokrivanju gubitaka izazvanih pandemijom korona virusa, prenosi portal Ex Yu aviation.

– Montenegro Airlines je dobio injekcijuu iznosu od 10,4 miliona eura kako bi osigurao kratkoročnu likvidnost kompanije, dok je dodatnih 25 miliona eura proslijeđeno avio-kompaniji 25. avgusta. Krajem prošle godine Vlada se obavezala da će obezbijediti 150 miliona eura svom nacionalnom prevozniku tokom šest godina. U početku je 66 miliona trebalo da bude dodijeljeno Montenegro Airlinesu ove godine. Međutim, u svojim amand manima na državni budžet u julu, Vlada je samo ove godine za prevoznika opredijelila ukupno 133 miliona eura zbog pandemije korona virusa, piše portal.

Montenegro Airlines, koji upravlja flotom od samo četiri aviona i oslanja se na užurbanu ljetnju turističku sezonu, kako bi ojačao finansije, zabilježio je pad prihoda za 80 odsto u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na 2019. godinu. Dok je avio-kompanija zabilježila prihode od trideset miliona eura tokom perioda januar-jul 2019. godine, ta cifra je pala na samo šest miliona u 2020.

Izvršni direktor MA Vlastimir Ristić rekao je prošle sedmice da se prevoznik suočava sa najvećom krizom od svog osnivanja.

– Izgubili smo najvažnije mjesece u godini, gotovo čitavu ljetnju sezonu. Ovo samo po sebi puno govori o položaju u kojem se nalazimo. U ovom trenutku je teško predvidjeti naše rezultate za ostatak godine, a bilo bi demorališuće za nas da to učinimo, rekao je Ristić.

On je istakao da će Montenegro Airlinesu trebati pomoć osnivača da prevaziđe posledice krize.

Montenegro Airlines je u 2019. godini zabilježio neto gubitak od 7,96 miliona eura.

Izvor: Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *