Wall Street: S&P 500 na korak od rekorda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks porastao za 1,3 posto zahvaljujući rotaciji kapitala iz tehnoloških u dionice kompanija senzitivnih na ekonomski ciklus, dok investitori očekuju postizanje napretka oko novog paketa fiskalnih podsticaja u SAD-u.

Dow Jones porastao je u ponedjeljak 1,3 posto, na 27.791 bod, ostvarivši rast sedmi trgovinski dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2019.

Istovremeno, S&P 500 ojačao 0,27 posto, na 3.360 bodova i sada je 0,9 posto ispod rekordnog nivoa ostvarenog u februaru, dok je Nasdaq pao 0,39 posto, na 10.968 bodova.

Najviše su na dobitku bile dionice kompanija koje uobičajeno najviše rastu na izlasku iz recesije, poput energetskih i industrijskih, dok se Nasdaq kreće ispod rekordnih nivoa, povučen naniže korekcijom cijena tehnoloških divova poput Microsofta, Amazona i Facebooka.

Očekivanja da će se pronaći potencijalnu vakcinu protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni podsticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromjesečju S&P drže nadomak rekordnih nivoa ostvarenih u februaru, ali čini se da zasad nema snage za dalji rast.

Azijska tržišta: Indeksi rastu u iščekivanju trgovinskih razgovora Kina-SAD

Na azijskim berzama cijene dionica u utorak su porasle, prateći dobitke na Wall Streetu, budući da investitore nisu uznemirile najnovije kineske mjere odmazde prema SAD-u već čekaju rezultate ovonedjeljnog sastanka američkih i kineskih trgovinskih funkcionera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je oko 7,00 sati u plusu 1 posto, dok je japanski Nikkei ojačao 1,7 posto.

U znatnom plusu bio je i indeks hongkonške berze, za 2,2 posto, dok su australijska i novozelanska berza bilježile tek blage dobitke, od otprilike 0,3 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *