Marković o trećem paketu mjera: Za turizam još 200 miliona eura pomoći

Dodajte komentar

Predsjednik Vlade DuŠko Marković kazao je da je politika turizima jedna od najuspješnih koju je ova Vlada sprovela, zato će kako je rekao, Vlada do 2021. godine, obezbijedi za turizam 200 miliona eura podrške.

Predstavnik Demokratske partije socijalista (DPS) Branimir Gvozdenović pitao je Markovića koje će aktivnosti Vlada predložiti ili sprovesti “kako bi se obezbijedio kontinuitet dobrih rezultata u turizmu”.

– Šta će konkretno podrazumijevati treći paket mjera koji Vlada najavljuje i mogu li se privrednici koji posluju u sektoru turizma i pratećim djelatnostima, nadati podršci koja će im pomoći nastavak otežanog poslovanja u novonastaloj situaciji – pitao je Gvozdenović.

Marković je odgovarajući na pitanje, kazao da će u trećem paketu mjera, Vlada obezbijediti gotovo 200 miliona eura za turizam i time kako je rekao, demonstirati volju da se kroz punu podršku bavi izazovima u turizmu, kako bi se crnogorska ekonomija vratila na put razvoja trasiran prije krize.

-Samo kratkoročni set vrijedan 67,85 miliona do 2022. godine. Uključuje subvencionisanje kamatne stope kod IRF i komercijalnih banaka vrijedan 12 miliona, primjernu snižene stope PDV na godinu dana, ukupno 16 miliona eura, kreditnu liniju kod IRF sa kamatnom stopom, subvbencije za izdavaoce privatnog smještaja vrijedne tri miliona, te subvencije za turoperatore – rekao je Marković.

Dugoročni set mjera, rekao je on, vrijedan je 131.7 miliona i bavi se završetkom postojeći investicija i izgradnjom novih.

– Dugoročni set predloženih mjera koji će se primjenjivati do 2024. godine vrijedan je 131,7 miliona eura i bavi se investicijama za početak postojećih projekata, rekonstrukciju ili gradnju novih, diversifikaciju turističkih proizvoda i aviodostupnošću – rekao je Marković.

-Ovo sui samo najznačajniji segmenti predlog. podrška vlade je snažno prisutva od početka, i instirucije mjesecima rade svoj posao. proces donošenja trtećeg seta mjera je bio duži ali je svakom dobronamjernom jasno da smo morali anliuirazi cjelolukupnu sitiaciju – rekao je Marković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *