Rast indeksa i prometa obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Rast oba indeksa i prometa obilježil i su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) i predložila da se on donese po skraćenom postupku.

Agencija Mina biznis prenosi da je pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 ojačao 0,76 odsto na 721,97 poena, a MONEH 0,5 odsto na 10.452,64 boda. Promet je, u sedmici koja je zbog obilježavanja Dana državnosti imala svega tri radna dana, iznosio 193,39 hiljada eura i bio je šest puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu, realizovanom kroz 23 transakcije, imale su korporativne obveznice Hipotekarne banke, 51,76 odsto.

Rasle su jedino akcije Jugopetrola 3,2 odsto na 9,49 eura, a trgovalo se i dionicama Centra za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo i Zetatransa, koje su ostale na prošlosedmičnom nivou od tri eura, odnosno 84,2 centa.

Trgovalo se i akcijama Hotelske grupe Budvanska rivijera i Sveti Stefan hotela, koje su u petak koštale 5,2 eura, odnosno 2,3 eura. Dionice Citadel grupe sedmicu su završile na 77,4 centa, a Luke Bar na 27 centi.

Kada su u pitanju ekonomski događaji, ovu sedmicu je obilježila odluka Vlade da utvrdi i u skupštinsku proceduru dostavi Predlog izmjena i dopuna Zakona o PIO, kao i da predloži parlamentu njegovousvajanje po skraćenom postupku.

Vlada predlaže Skupštini da zakon donese no skraćenom postupku kako bi se obezbijedilo ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa predloženim rješenjima i u cilju zaštite korisnika penzija navodi se u obrazloženju predloženog dokumenta.

Predloženim izmjenama i dopunama znatno se unapređuju uslovi penzionisanja i povećava minimalna penzija. Uslovi penzionisanja se unapređuju jer se iz obračunskog perioda isključuje četvrtina perioda staža koja je budućim penzionerima najnepovoljnija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *