Montekargo u minusu skoro 300.000 eura

Dodajte komentar

Kompanija Montekargo se u aprilu i maju suočila sa negativnim posljedicama krize izazvane pandemijom virusa kovid-19, tako da je u protekla dva mjeseca izostao očekivani nastavak trenda rasta obima i vrijednosti usluga prevoza robe, saopštio je Pobjedi izvršni direktor ove željezničke kompanije Muradif Grbović. On je naveo da je to uslovilo da u prvih pet mjeseci ove godine Montekargo ostvari četiri odsto manje transportne prihode nego lani u istom periodu.

Kriza

– Posljedice krize izazvane pandemijom su uslovile osjetan pad nivoa usluga prevoza, u aprilu i maju tekuće godine za oko 35 odsto u odnosu na iste mjesece prošle godine, što je imalo i negativnog uticaja na prikaz kumulativnog ostvarenja obima i vrijednosti usluga prevoza u proteklih pet mjeseci tekuće godine – kazao je Grbović Pobjedi.
Naveo je da je u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren obim prevoza robe u količini od 479.136,9 tona. To je, kako kaže, za svega 6,6 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine, dok su zbog dominantnog prevoza niskotarifne robe transportni prihodi ostvareni u iznosu od 2,29 miliona eura, što je za četiri odsto manje u odnosu na uporedni period prethodne godine.

– Već u prvim danima aktuelne krize obustavljena je proizvodnja, a samim tim i prevoz automobila iz Fiat Kragujevca, izostao je u potpunosti prevoz čeličnog lima iz Smedereva za Luku Bar, prevožene su minimalne količine otpadnog željeza za potrebe Albanije, a izostao je planirani obim prevoza i kod drugih vrsta robe – rekao je Grbović.

Dodao je da je u prvih pet mjeseci tekuće godine prevezeno 327.333,2 tone boksita, 34.348,5 tona putničkih automobila, 18.875,8 tona rude gvožđa, 9.250 tone koncentrata bakra, 7.928 tona žitarica i 17.872,9 tona otpadnog gvožđa.

Prema riječima Grbovića, Montekargo je sa velikim i tržišno realnim ambicijama u početnim mjesecima tekuće godine otpočeo realizaciju biznis plana za ovu godinu.

– Osnovu za optimizam činili su planovi naših komitenata, tako da je između ostalog planirano povećanje obima prevoza rude boksita iz Nikšića za Luku Bar, prevoza sirćetne kisjeline iz Kikinde za Luku Bar, otpadnog gvožđa iz Srbije za Albaniju, kao i povećanje obima prevoza kontejnera.

Pored toga, u Luku Bar su u najavljenim terminima pristigle nove količine rude gvožđa za Željezaru u Smederevu, kao i koncentrata bakra za potrebe RTB u Boru – izjavio je Grbović.
Ocijenio je da je ova željeznička kompanija sa uspjehom okončala prvi kvartalni period u tekućoj godini.

– U prva tri mjeseca ostvaren je obim prevoza od 318.828,8 tona robe, što je više za 39 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine – naveo je Grbović.

Kazao je da je u prvom kvartalu ostvaren transportni prihod u iznosu od 1,53 miliona eura što je uvećanje za 27 odsto u odnosu na uporedni kvartal prethodne godine. No i pored rasta prometa od skoro 40 odsto u prvom tromjesječju, Montekargo je na kraju ovog kvartala bio u minusu od 296.606 eura, što je oko 245.000 eura manji gubitak nego lani u istom periodu.

– Iako nedovoljan za pokriće cjelokupnih troškova u poslovanju, ostvareni prihod u prvom kvartalu na nivou je očekivanih planiranih vrijednosti za taj period, jer se tek u kasnijem periodu godine pri normalnim tržišnim okolnostima, očekuje značajnije povećanje prihoda koji mogu u cjelosti nadomjestiti nastale troškove u poslovanju – poručio je Grbović.

Minus

Ova kompanija je i prošlu poslovnu godinu završila sa negativnim poslovim rezultatom, ostvarivši gubitak od 853.904 eura, što je za 1,66 miliona eura bolji rezultat nego u 2018. godini.

Grbović je naveo da su najznačajniji partneri Montekarga sa kojima ova željeznička kompanija ima potpisane ugovore sa važnošću do kraja godine Uniprom metali iz Nikšića, Mosolf iz Kragujevca, Lokomotiva iz Beograda, TCL iz Beograda, HBIS iz Smedereva, Panšped iz Novog Sada, Gefco iz Beograda i podgoričke kompanije ,,16. februar“ i Milšped.

Prema njegovim riječima, Montekargo raspolaže sa dovoljnim brojem tehnički ispravnih voznih sredstava koja se stavljaju na raspolaganje korisnicima njihovih usluga.

– Raspolažemo i sa solidnim kadrovskim potencijalom koji će nakon sanacije negativnih posljedica krize izazvane korona virusom nastojati da u preostalom dijelu poslovne godine nastavi sa uspješnom realizaciom planiranih poslovnih aktivnosti – zaključio je Grbović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *