Google planira da sakrije URL-ove na novoj verziji Hrom pretraživača

Dodajte komentar

Google godinama unazad pokušava da sakrije pune URL-ove u adresnoj traci, jer su navodno putanje i komandne linije previše uznemirujuće za korisnike, objašnjava portal Android Police.

Hrom (Chrome) 85 se nalazi na novom talasu eksperimentisanja.

Svaki dosadašnji pokušaj Googlea da sakriju URL ispraćen je negativnim reakcijama korisničke baze, ali kompanija svakako ne odustaje od novih ideja, kako bi došla do pouzdanog rješenja.

Njihov cilj je da sakriju sve dijelove URL-a, osim naziva domena.

Postojaće tri nove, eksperimentalne opcije za prikazivanje URL adrese.

Prva će prikazivati samo naziv domena. Druga opcija je da se puna adresa pojavi prelaskom miša preko nje, a za treću opciju Google je ponudio da putanje i komandne linije nestanu kada je korisnik u interakciji sa stranicom.

Kompanija još uvjek nije pružila zvanično objašnjenje zbog čega im je ova izmjena sve važnija, ali su u prošlosti rekli da vjeruju da puna URL adresa može otežati otkrivanje da li je neka veb stranica legitimna.

“Prikazivanje pune URL adrese može umanjiti dijelove URL-a koji su važniji za donošenje bezbjednosnih odluka na veb stranici”, rekla je Livi Lin, Chromium softver inženjer.

Postoje i pretpostavke da Google ima uvid kako većina korisnika koristi pretraživač i na osnovu pokazatelja vidi da je prikazivanje cele adrese nepotrebno.

Takođe treba naglasiti da Google ovakvim potezom stvara dodatne pogodnosti samom sebi. Kako je u poziciji da uspije da „zamagli” na kojim stranicama je u ulozi domaćina (host), nalazi se u još povoljnijim okolnostima da utiče na korisnike da se duže zadržavaju na njegovim sadržajima.

Izvor: Novaekonomija.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *