Teslin Model S sa jednim punjenjem baterija može preći rekordnih 647 kilometara

Dodajte komentar

Elon Musk iznova podiže ljestvicu, jer Tesla kupcima elektropokretanih automobila nudi Model S Long Range Plus čija je autonomija s posljednjim poboljšanjima podignuta na rekordnih 647 kilometara.

Američka automobilska kompanija Tesla zvanično je prva kompanija koja kupcima nudi elektropokretan automobil koji s jednim punjenjem baterija (prema EPA normativima) može preći više od 400 milja, a mjerenja su pokazala da Teslin Model S između punjenja može preći 402 milje (647 kilometara).

Posljednji uspjeh rezultat je konstantnih i sveobuhvatnih poboljšanja softverskih i hardverskih komponenti automobila, a u Tesli naglašavaju da u Modelu S koji je prešao rekordnih 647 kilometara nakon svega nisu povećavali dosadašnji kapacitet baterija.

Umjesto posezanja za baterijama još većeg kapaciteta u Tesli su uspjeli i da reduciraju dosadašnju masu Modela S koja je neprijatelj i performansama i autonomiji, a povećanoj autonomiji pomogle su i nove aerodinamički optimizirane felge na kojima su gume sa dodatno smanjenim otporom kotrljanja.

U Tesli takođe naglašavaju da je s neprestanim investiranjem u mrežu brzih punjača širom svijeta (trenutno ih je više od 17.000) vrijeme punjenja baterija reducirano 50 posto, prenosi Klix.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *