Hrvatska izdala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija Hrvatske izdalo je u srijedu na međunarodnom tržištu kapitala 11-godišnju obveznicu vrijednu dvije milijarde eura, uz kuponsku kamatnu stopu od 1,5 posto te ostvareni prinos od 1,643 posto, objavilo je u četvrtak to ministarstvo.

“Ministarstvo finansija 10. juna uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 2 milijarde eura, dospijeća 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5 posto posto, a ostvareni prinos 1,643 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan”, navodi se u priopštenju.

Interes investicione zajednice bio je izuzetan, ističu iz Ministarstva, dodavši da je bilo više od 400 potencijalnih investitora, čemu su dodatno doprinijeli investitori koji ulažu isključivo u hartije od vrijednosti inveticionog  kreditnog rejtinga.

Takođe, ocjenjuju da je interes za upis prikupljen od strane najkvalitetnijih investitora uz jako dobru geografsku diversifikaciju – Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr. Time je, navode u saopštenju, ostvarena snažna potražnja, od 8,45 milijardi eura, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *