Rađa se najveća svjetska kompanija za dostavu hrane izvan Kine: Just Eat Takeaway preuzima Grubhub

Dodajte komentar

Evropska kompanija za naručivanje hrane Just Eat Takeaway.com NV izjavila je u srijedu da je pristala na kupovinu američkog konkurenta Grubhub Inc u sklopu sveobuhvatnog posla koji će, ako bude dovršen, stvoriti najveću svjetsku kompaniju za dostavu hrane izvan Kine.

Tim bi se sporazumom stvorila “kompanija izgrađena oko četiri najveća svjetska profitna fonda za dostavu hrane: SAD, Velika Britanija, Holandija i Njemačka”, navele su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Za Grubhub, posao nudi bijeg od protumonopolnih briga koje su pokvarile njegove razgovore s kompanijom Uber Eats s kompanijom Uber Technologies Inc.

Uber se obratio Grubhubu sa sjedištem u Chicagu u maju radi dogovora o preuzimanju. U izjavi Uber je rekao da je industriji isporuke hrane potrebna konsolidacija, ali “to ne znači da smo zainteresovani da radimo bilo koji posao, po bilo koju cijenu, s bilo kojim igračem”.

Izvještaji medija o Uberovoj ponudi podstakli su Just Eat Takeaway da posegne za vlastitom ponudom, rekao je direktor Telebus Grubhuba Matt Maloney Reutersu u telefonskom intervjuu.

JustEat nedavno je preuzeo Takeaway, u januaru, za 7,8 milijardi dolara.

Očekuje se da će ugovor biti zaključen u prvom tromjesečju 2021., nakon dioničarskog i regulatornog odobrenja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *