Kriza ostavila pustoš u aprilu i maju, a tek je početak

Dodajte komentar

Statistički ekonomski podaci za april i maj pokazuju značajno veliki obim krize izazvane epidemijom virusa korona i ogromnu štetu za privredu i državne finansije, koju će većina građana značajnije osjetiti po džepu u narednim mjesecima.

Prosječna zarada u aprilu je pala za svega tri eura ili 0,6 odsto na 521 euro, a tek se očekuje njen pad kada isteknu državne subvencije. Podaci za maj još nisu poznati.

Vlada je prilikom izrade predloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta koristila procjenu da će pad prihoda od turizma iznositi 40 odsto, odnosno sa 1,1 milijardu na ukupno 650 miliona eura, dok će pad BDP-a iznositi 6,8 odsto. Susjedna Hrvatska je takođe pripremala rebalans budžeta, ali uz očekivani pad prihoda od turizma za 70 odsto.

Mnogi ekonomisti i predstavnici turističke privrede prognoziraju da će biti značajniji pad prihoda od turizma i da će na jesen trebati novi rebalans budžeta.U septembru se očekuju redovni parlamentarni izbori.

Zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, Zavoda za zapošljavanje i Centralne banke za april i maj najvljuju početak teškog perioda.

Pad prihoda od turizma u aprilu i maju iznosio je oko 90 miliona eura. U ova dva mjeseca prošle godine u privatnom i kolektivnom smještaju bilo je skoro 1,2 miliona noćenja. Pošto se zvanično kao turistički prihod računa da turisti dnevno prosječno potroše 77 eura, ukupan prihod za oba mjeseca je oko 90 miliona eura. Ove godine je ta cifra potpuno zanemarljiva jer je u aprilu registrovano svega 130 turista, a za maj taj podatak još nije poznat ali ne može biti znatno veći jer turistički smještaj nije radio.

(Opširnije u štampanom izdanju Vijesti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *