Srbija bogata litijumom, koga nazivaju “crnim zlatom” 21. vijeka

Dodajte komentar

U ovom trenutku, litijum spada u najtraženije sirovine na svijetu. Neki ga zovu i “zlatom 21. vijeka”, prije svega zbog reputacije rasta u elektroindustriji, a mnogi i metalom čija je eksploatacija jako komplikovana.

Mobilni telefoni i električni automobili funkcionišu sa litijumskim baterijama, a pošto giganti poput Tesle, Gugla i Epla planiraju značajna ulaganja u sektor električnih vozila, to bi moglo da dovede do dodatnog rasta tražnje. “Blumberg” je nedavno iznio procjenu da će se do 2030. godine potrošnja baterija s litijumom povećati osam puta.

Zemlje koje su trenutno vodeće po eksploataciji litijuma su Australija. Čile, Argentina, Kina, Zimbabve, Portugalija i Brazil, a najveće rezerve litijuma u Evropi, prema dosadašnjim procenama, nalaze se u Srbiji.

U Zapadnoj Srbiji 136 miliona tona jadarita

Kod Loznice se nalazi jedno od najvećih svjetskih nalazišta jadarita iz kojeg se izdvaja litijum, a rezerve rude u Jadarskom basenu, u Zapadnoj Srbiji, procjenjuju se na 136 miliona tona. Zaliha sirovine je otkrivena 2004. godine, a na istom mjestu se, pored litijuma, nalaze i velike količine bora.

Smatra se da se nalazište rude jadarit nalazi na još 20 lokacija širom Srbije koje se prostiru sve do Zaječara, i da su na tim mjestima rezultati početnih istraživanja još impresivniji.

Kako pokazuju dostupni podaci, Srbija raspolaže sa 10 odsto svjetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo i veliki potencijal koji još nije iskorišćen. Prije nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mnogo očekuje od nalazišta litijuma, ali da efekte eksploatacije nećemo moći da imaju najmanje još godinu, godinu i po dana. Napomenuo je i da je ekstrahovanje litijuma komplikovano i pozvao kompanije koje se bave istraživanjima da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju.

Takođe je dodao da je donijeta odluka da se litijum ne izvozi slobodno.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *