Hrvatica sa samo 27 godina u Forbesovih “Top 30”

Dodajte komentar

Lana Zgombić (27) u svega šest godina probila se u industriji videoigara na svjetskom nivou kao vrhunska producentkinja. Živi i radi u Londonu, a pripreme za ovu karijeru započela je još u osnovnoj školi. Do sad je producirala sedam velikih igara, a trenutačno radi na igri Surgeon Simulator 2, nastavku uspješne igre  iz 2013. godine koju je kupilo više od pet miliona ljudi, pišu 24 sata.

– Video industrija je vrlo mlada jer videoigre postoje oko 50 godina. Još smo u razvoju i dosta toga možemo promijeniti te odlučiti kakva industrija želimo biti. Trenutno smo profitabilniji od Hollywooda te zarađujemo oko 125 milijardi dolara na godinu globalno. Meni se ispunio san da radim što želim jer ne samo da doprinosim aktivno video igrama, nego sam i mentorka mlađim ljudima koji nemaju iskustva ili tek ulaze u svijet rada u ovoj industriji. Na fakultetima predajem o svojoj karijeri i branši u nadi da ću nekoga inspirisati da se i sam time odluči baviti – rekla je ona.

Ima brojne planove za budućnost, a vidi se na poziciji vodeće producentkinje u nekom većem studiju, ili čak vlasnice privatnog studija.

– Voljela bih da se vratim u Hrvatsku i pokrenem svoj studio. Hrvatska ima snažnu video industriju i mnogi toga nisu svjesni. Ekipa koja radi na igrama poput Serious Sam ili Saint Kotar zaista je na svjetskom nivou, a da ne govorimo o tome koliko je fantastično organizovan Infogamer ili godišnja konferencija Reboot Develop Blue koji mogu stati uz bok sličnim svjetskim događajima – kaže Lana. Za mladu Forbesovu nadu su je predložili kolege, a zatekao ju je uspjeh imenovanja jer nije očekivala vidjeti svoje ime na tom popisu.

– Velika je čast i iskustvo naći se na takvoj listi. Odmah nakon toga su mi se javili brojni potencijalni poslodavci s ponudama, ali zadovoljna sam trenutnom pozicijom pa sam ih odbila. Ipak, jednog dana, ko zna. Vjerujem da će mi ova titula mnogo pomoći – zaključila je ona.

Izvor: Poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *