Bivši vlasnik Kombinata aluminijuma izgubio još jedan spor

Dodajte komentar

Vrhovni sud odbio je zahtjev En plus grupe za reviziju sudskog postupka u kojem je tužila Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju, nikšićku kompaniju Uniprom i Zapad banku i izgubila spor u kojem je osporavala zakonitost ugovora o escrow (prelaznom) računu otvorenom 2015. godine u Zapad banci.

Na tom računu se nalazilo oko 14 miliona eura kredita odobrenog Unipromu, a koji je nikšićkoj kompaniji bio neophodan za uplatu preostale cijene za kupovinu imovine KAP-a.

Presudu je donijelo petočlano Vijeće Vrhovnog suda kojim je predsjedavala sudija Radojka Nikolić.

Ovo je još jedan u nizu sporova koji je pred domaćim pravosuđem izgubio bivši ruski gazda KAP-a.

En plus grupa koju je je, do prije nekoliko godina, kontrolisao ruski oligarh Oleg Deripaska (danas je to preduzeće od kojeg se ne mogu naplatiti ni troškovi sudskih postupaka) tužbom je osporavala i založnu izjavu koja prati sporni ugovor o kreditu koji je kupcu Kombinata aluminijuma (Unipromu) odobrila Zapad banka. U izjavi se nalazio spisak imovine KAP-a založene za kredit. En plus grupa kao povjerilac tvrdila je, tokom prvostepenog sudskog postupka, da će stečajna masa pretpjeti štetu zbog ove transakcije.

Novac sa tog prelaznog računa, međutim, u cjelosti nije isplaćen za kupoprodajnu cijenu, a tokom 2015. godine je brzo i raskinut ugovor o otvaranju escrow računa koji je bio predmet tužbenog zahtjeva. Vrhovni sud je utvrdio da činjenice utvrđene pred sudovima u nižestepenim postupcima (pred Privrednim i Apelacionim sudom) “ne upućuju na postojanje osnova za usvajanje tužbenog zahtjeva”.

“U konkretnom ne radi se o pravnim poslovima koji su suprotni prinudnim propisima ili moralu društva, a pri tome se ne radi o radnjama koje značajnije utiču na stečajnu masu, zbog čega nije bilo nužno da se o istim obavijesti Odbor povjerilaca (KAP-a)”, navodi se, između ostalog, u odluci Vrhovnog suda.

Jedna od Deripaskinih kompanija, kojoj je njegova En plus grupa bila vlasnik, privatizovala je krajem 2005. godine bivši KAP iz Podgorice, ali je to preduzeće otišlo u stečaj sredinom 2013. godine. Građane Crne Gore je debelo koštala ova privatizacija jer državni budžet, između ostalog, trpio štetu zbog aktiviranja garancija za kredite KAP-u.

U julu 2014. upravljanje preostalom imovinom KAP-a preuzeo je Uniprom, u vlasništvu nikšićkog biznismena Veselina Pejovića.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *