Microsoft će novinare zamijeniti vještačkom inteligencijom

1 komentar

Microsoft će desetine novinara koji rade na web stranici Microsofta zamijeniti vještačkom inteligencijom i automatizovani sistemi će odlučivati koji će članci biti objavljeni, piše u subotu BBC.

Za odabir članaka iz raznih medija i fotografija te kreiranje naslova na stranici MSN trenutno su zaduženi novinari.

Taj će zadatak preuzeti vještačka inteligencija, rekli su izvori za Seattle Times.

Microsoft je rekao da je to promjena u sklopu evaluacije poslovanja.

“Poput ostalih kompanija redovno evaluiramo naše poslovanje. To može rezultirati povećanim investiranjem u određenim segmentima i, s vremena na vrijeme, pregrupisanjem u drugim. Te odluke nisu donesene zbog trenutne pandemije”, stoji u saopštenju Microsofta.

Microsoft, poput drugih tehnoloških kompanija, plaća medijima za korištenje njihova sadržaja na svojoj internet stranici.

Međutim, zapošljavaju novinare koji odlučuju koji će se članci naći na portalu MSN.

Oko 50 honorarnih novinara izgubiće ugovor s Microsoftom do kraja juna, piše Seattle Times, ali stalno zaposleni neće dobiti otkaz.

“Pomisao da nas mogu zamijeniti mašine je demoralizujuća”, kazao je jedan od novinara koji više neće raditi za Microsoft.

Neki su otpušteni novinari ukazali na mogućnost da vještačka inteligencija ne može poznavati striktna pravila uređivanja, pa bi na web stranici mogli završiti neprikladni sadržaji.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *