Gubici u aviosaobraćaju zbog virusa 63 milijarde dolara

Dodajte komentar

Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) objavilo je novu procjenu gubitaka u vazdušnoj industriji za ovu godinu, uvećanu tri puta u odnosu na prethodnu od 20. februara.

Prema prethodnoj procjeni IATA, objavljenoj prije 14 dana, globalni gubici u vazdušnoj industriji bi iznosili oko 30 milijardi dolara, dok ti gubici, prema najnovijoj procjeni, iznose između 63 i 113 milijardi dolara, a zbog teške krize u industriji nastale zbog korona virusa, prenosi portal SeeBiz.

Najviše je pogođen Azijsko-pacifički region u kojoj bi gubici za ovu godinu mogli da dostignu i 58 milijardi dolara, a koja uključuju tržišta Kine, Australije, Singapura, Japana i Južne Koreje, s padom prometa do procjenjenih 23 odsto.

Kako se navodi, samo bi Kina mogla izgubiti i do 22 milijarde.

U Kini su pogođeni svi avioprevoznici, a najviše “Hainan Airlines” koji je tražio finansijsku pomoć države i ulazi u proces restrukturiranja.

Hongkongški “Cathay Pacific” je na neplaćeni odmor stavio 75 odsto svojih zaposlenih i prizemljio 120 od 160 svojih aviona.

Van Kine, “Lufthanza” je zbog brojnih otkazivanja letova prema Aziji prizemljila 150 svojih aviona, odnosno petinu flote.

Američki “United Airlines” je takođe smanjio međunarodni saobraćaj za petinu, dok je “British Airways” saopštio da je ovoga mjeseca otkazao već 216 letova prema destinacijama u Americi i Evropi, uz prethodna otkazivanja prema Aziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *