Azijska tržišta: Indeksi i dalje pod pritiskom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene dionica pale i u četvrtak, četvrti dan zaredom, dok ulagači prate brzo širenje koronavirusa u svijetu i sklanjaju svoj kapital u sigurnije investicije, kao što su zlato i državne obveznice.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 1,1 posto.

U Šangaju su, pak, cijene dionica porasle jer i jutros objavljeni podaci pokazuju da se broj novozaraženih od koronavirusa smanjuje.

Dolar oslabio

A na valutnim se tržištima spekuliše da bi zbog koronakrize američka centralna banka mogla smanjiti kamatne stope, pa dolar posljednjih dana slabi.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,98 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 99,02 boda.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće oko 110,25 jena.

No, američka je valuta oslabila prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,0910 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.

A cijene su nafte nastavile da klize drugi dan zaredom. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 1,4 posto, na 48,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,24 posto, na 52,77 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *