U trgovini zaposleno skoro 40 hiljada radnika, prosječna plata 569

Dodajte komentar

Na sjednici Odbora trgovne pri PKCG usvojena je informacija o poslovanju u sektoru trgovine u prošloj godini, kada je ostvaren promet na malo od 151 milijardu eura, što je 5,9 odsto više u odnosu na 2018.

– Prosječna bruto zarada u trgovini iznosila je 569 eura i bilježi rast, od četiri odsto. Trgovina je zapošljavala 39.834 radnika, što je 6.6 odsto više u poređenju sa 2018. godinom – navodi se u informaciji.

Članovi odbora trgovne dotakli su se i aktuelne teme – slobodne nedjelje za radnike u trgovini. Oni smatraju da bi bolje rješenje od sadašnje zabrane bilo omogućavanje rada nedjeljom u jednoj smjeni.

-Potrebno je da se uradi studija primjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, koja će se negativno odraziti ne samo na privredu, posebno turističku, već i na prihode budžeta i zaposlenost, rečeno je na odboru i istaknuto da je potrebno brzo naći rješenje, kako se ne bi primjena zakona odrazila na predstojeću ljetnju turističku sezonu.

Generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić je rekla daje novi Zakon o radu još decidnije utvrdio da je nedjelja neradni dan u sedmici i podsjetila da se čeka ocjena ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom.

Ona je, prilikom rasprave o isticanju deklaracija hemijskih proizvoda za domaćinstvo i ličnu higijenu u prodavnicama na Brajevom pismu, kazala da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude pripremljen novi pravilnik koji će staviti van snage važeći i koji će biti optimalno primjenjiv.

Odbor je ranije ocijenio da je važeći pravilnik neprimjenjiv, ekonomski neracionalan i potencira rješenje kakvo ne postoji u svijetu, a obuhvata nekoliko hiljada artikala. Jakić je kazala da je ipo tom osnovu prošle godine podnijeto 260 prijava, a od početka ove godine 50, te da se pred nadležnim sudom vode prekršajni postupci. Predsjednik odbora Jovan Lekić je predložio da se novi pravilnik odnosi samo na šampone od litra i prodajne objekte površine preko 3.000 kvadrata. Na taj bi način, kaže, trgovci izbjegli kazne po osnovu podnijetih prijava, koje iznose 1.700 do 20.000 eura.

Privrednici su informisani o pregovorima sa Organizacijom za ostvarivanje reprografskih prava Crne Gore o visini naknada za korišćenje pisanih djela u štampanom i elektronskom formatu. Jakić je kazala da će, pošto je izostao dogovor privrednika i te organizacije, Ministarstvo ekonomije odrediti privremenu tarifu po ugledu na okruženje.

Izvor: Pobjeda

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *