Američka kompanija Avaron tužila Atlas grupu, Atlas invest i Atlas fin

Dodajte komentar

Obračun vještaka Dragana Đukića da Atlas grupa američkoj kompaniji Avaron, jednom od akcionara Atlas banke, duguje 5,8 miliona eura, od čega 1,8 miliona za kamate, advokat Atlasa Milovan Milosević ocijenio je nepravilnim, navodeći da se vještak nije služio finansijskom dokumentacijom obje strane, već samo ugovorima i aneksima.

Na jučerašnjem ročištu pred Privrednim sudom u sporu koji je Avaron pokrenuo protiv Atlas grupe, Atlas investa i Atlas fina, sve tri vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića, tražeći nazad višemilionsku pozajmicu, Milošević je kazao daje kamata umjesto na 5,5 miliona eura trebalo da bude obračunata na ugovorenu glavnicu od 3,5 miliona eura. Ugovorom o pozajmici dogovorena je kamata od dva miliona eura za period od četiri godine, kazao je on i dodao da je zabranjeno ugovarati kamatu na kamatu, te daje vještak trebalo dodatno da umanji iznos glavnice, imajući u vidu da je Atlas tokom 2014. godine vratio Avaronu 1,55 miliona.

S druge strane, advokat Avarona Antonio Brajović nema zamjerki na nalaz navodeći daje vještak ispravno obračunao kamate, jer su se obje strane sporazumjele u jednom od aneksa da Atlas na dan 11. 5.2013. godine ukupno duguje 5,5 miliona eura, te da su njime ugovorili i godišnju kamatu od sedam odsto. Ovim aneksom bilo je predviđeno da će se dug od 5,5 miliona eura smanjiti na 3,7 miliona ukoliko Atlas grupa ili neka od nje-. nih članica preuzme kredite Avarona, do čega, kako Brajović navodi, nije došlo.

Avaron je prvobitno pokrenuo izvršenje, ali je Vijeće Privrednogsuda usvojilo prigovor Atlasa i ukinuo rješenje javnog izvršitelja Novaka Vukčevića koji je odredio izvršenje nad sredstvima i imovinom Atlas grupe i njenih članica zbog potraživanja od 6,2 miliona eura, piše Pobjeda.

U tužbi stoji da su kompanije Duška Kneževića za pozajmicu Avaronu garantovale mjenicama. Navode Miloševića da ne postoji ugovor o jemstvu između ovih kompanija, Brajović odbacuje navodeći da su mjenične obaveze nesporne bez obzira što takav ugovor nije potpisan. Milosevic je u odgovoru na tužbu naveo da Atlas grupa nije imala ovlašćenja da u ime Atlas fina i Atlas investa preuzima bilo kakve obaveze te daje potraživanje zastarjelo. Tvrdi da kredite, koje je Atlas grupa trebalo da otplati u ime Avarona, nije mogla preuzeti jer su u tom trenutku obaveze bile znatno veće od ugovorenih, jer ih Avaron i građevinska kompanija ICL Inžinjering nijesu redovno izmirivali.

Sutkinja Milica Popović je iduće ročište zakazala za polovinu marta, kada bi o ovim prigovorima trebalo da se izjasni vještak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *