Azijska tržišta: Smirivanje koronavirusa podiglo indekse

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio usporeniji rast novozaraženih od koronavirusa u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je juče pao 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se novim podacima koji pokazuju da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od koronavirusa usporava.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovo u funkciji. Doduše, neki su gradovi i dalje u karantinu, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje ekonomske štete zaustaviti.

Dolar ojačao prema korpi valuta Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,42 boda.

Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 109,75 na 110,75 jena.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0805 dolara, blizu najniže nivoe od aprila 2017. godine, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0830 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,21 posto, na 52,16 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 57,87 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *