Šćuric: S ovim novcem MA bi trebao da iskoči ozbiljno izvan granica Crne Gore

Dodajte komentar

To što je država Crna Gora odlučila da 155 miliona uloži u Montenegro Airlines je prilika koja se ne propušta, tvrdi za CdM vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. Po njegovom mišljenju ovo je sjajna prilika za MA, ali i za državu Crnu Goru.

“Ono što su dobili je dar s neba, prilika da se stvori jedna respektabilna kompanija kao što su poljski LOT ili Air Baltic. Iskreno, da sam sada na poziciji menadžmenta MA, nakon ove Odluke Vlade, otvorio bih bocu kvalitetnog šampanjca, okupio sve moguće stručnjake i napravio bih kvalitetan plan”, kaže u razgovoru za CdM priznati vazduhoplovni analitičar.

Sagovornik CdM-a napominje da je ovdje riječ o ogromnom novcu. Poređenja radi, Šćuric navodi da je poljski LOT, koji je mnogo veći od MA, dobio 200 milion eura, nakon čega su uspjeli da se strukturiraju, pa su sada jedna od najboljih kompanjja. Napominje kako je i Air Baltic je bio u lošoj poziciji, te da je pitanje dana bilo kada će bankrotirati, ali je država uložila 80 miliona, pa su oni danas jedna najuspješnijih kompanija, koja je, vjerovali ili ne, naručila pedeset novih aviona.

“Montenegro Airlines bi s ovim novcem trebalo da napravi izuzetan iskorak. S ovim novcem bi MA trebalo da iskoči ozbiljno izvan granica Crne Gore. Kao što je to uradio Air Baltic. To bi značilo za MA da to ne budu samo aerodromi Podgorica i Tivat, već da kompanija leti i sa drugih ozbiljnih luka, da ima bazu u, recimo Prištini, ili Sarajevu, Skoplju ili čak Tirani”, smatra Šćuric.

To što je Crna Gora odlučila da uloži i u flotu MA, on smatra veoma dobrim.

“Sa ovim novcem Montenegro Airlines neće krenuti s nule već iz ozbiljnog plusa. Znate li što danas znači da imate avion za koji ne morate plaćati abnormalno visoke rate lizinga ili kredita. To znači da ste nekoliko koraka ispred konkurencije i da je vaše poslovanje daleko lakše i pozitivnije i da je vaša profitabilnost neupitna. Ono što mogu reći, a znam da se sada drvlje i kamenje baca, da je MA na odličnom putu, i da kompanija nema tih repova kojih ima, bila bi profitabilna i profitabilno bi poslovala. Porastao je broj putnika zavidno. Obnavljaju flotu. Moram reći da ono što danas radi MA jeste odlično. Moderno i kvalitetno. Imaju kvalitenu flotu. Nažalost ta kompanija ima rep od više desetina miliona eura, za šta nije kriv sadašnji menadžemnt i država je odlučila to preuzeti na sebe”, smatra Šćuric.

Napominje kako je MA dobio dar s neba.

“Ovo je abnormalna prilika koja stvarno može napraviti veliku stvar, ne samo za MA već i za cijelu Crnu Goru i samim tim stvoriti kompaniju kao što je poljski LOT ili AIR Baltic, ili AIR Malta… To su kompanije koje su pokazale da se restrukturiranje može uraditi brzo i kvaliteno, a imali su manju podršku nego što je to slučaj sa MA”, jasan je sagovornik CdM-a.

Šćuric jasno i slikovito, kroz šalu šalje jasnu poruku.

“Ako MA poslije svega ovoga bude stvarao gubitke za koju godinu, onda nekoga, “treba strijeljati na glavnom trgu u Podgorici”. Ovo je prilika koja se ne smije propustiti. Ovo je prilika za Crnu Goru”, zaključio je Šćuric.

Podsjetimo, izvršni direktor Montenegro Airlines-a, Živko Banjević, u intervjuu CdM-u, nedavno je govorio o planovima za budućnost, ulaganjima, nabavci novih aviona.

“Trenutno je vlasništvu MA pet aviona tipa Fokker 100 koji izlaze iz upotrebe, pri čemu je samo jedan operativan dok su četiri već prizemljena. Pored toga raspolažemo sa dva aviona tipa Embraer E195 u operativnom lizingu do 2024. odnosno 2025. godine, i trećim E195 u finansijskom lizingu koji će postati vlasništvo MA tek polovinom 2022. godine. Plan je da se flota unificira i zaokruži na 5 E195 i šesti avion sličnog ili većeg kapaciteta u toku ljenje sezone na tzv. ACMI principu. Dakle, u planu je nabavka četiri aviona tipa Embraer 195, od čega ćemo za dva pregovarati sa sadašnjim Zakupodavcem. Kao što sam već pomenuo, investiciono-razvojni proces sa aspekta nabavke aviona na principu finansijskog lizinga je definisan Zakonom”, kazao je Banjević nedavno za CdM.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *