Tara više nikada neće biti ista

Dodajte komentar

Ekspert za zaštitu životne sredine Maja Čolović Daul kritikovala je Vladu Crne Gore zbog netransparentnosti kad je u pitanju izgradnja prve dionice autoputa Bar-Boljare. Čolović Daul istakla je u razgovoru za “Dan” da je izvođač radova kineska kompanija CRBC napravila deponiju u koritu zaštićene rijeke Tare, te da pričinjena šteta neće moći da se nadoknadi, već jedino kompenzuje, odnosno donekle sanira. To će, kako je naglasila, papreno da košta državu, odnosno njene građane.

“Definitivno se može reći da se lokacija (korito rijeke Tare, kod Mateševa) ne nalazi u nekom prirodnom okruženju, s obzirom na to da je ta lokacija postala deponija građevinskog otpada. Samo korito rijeke je postalo deponija građevinskog otpada. To se možda radilo da bi se smanjili troškovi prevoza materijala do lokacija koje su bile određene da budu privremene lokacije za odlaganje građevinskog materijala. Nije se vodilo računa o zaštiti prirode”, kazala je Čolović Daul.

Istakla je da se ne radi samo o problemu očuvanja ribljih vrsta.

“Uticaj koji je učinjen je veliki i radi se o nečemu što će ostaviti trajne posledice i u budućnosti. Sanacijom se ne podrazumijeva samo ona sanacija koja se primijeni kad se završi projekat, već bi ona mora la da se vrši u toku rada na projektu. Ako investitor i izvođač radova trenutno ne rade ništa, kad je u pitanju sanacija, onda se kreira gora situacija. Uništena rijeka se nikada ne može dovesti u stanje u kom je bila, definitivno. Može se realizovati neki vid kompenzacije, odnosno nadoknade. Predložene su neke cifre od 250.000 do pola miliona. To izgleda jako nedovoljno. To će izgleda biti dovoljno samo za neku ozbiljniju studiju”, objasnila je Čolović Daul, koja je 1. novembra učestvovala na konferenciji ” Da li će Tara preživjeti autoput?, održanoj u Podgorici.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *