Cijene nafte porasle do 63 dolara, trgovci se nadaju američko-kineskom sporazumu

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 63 dolara, poduprte nadom da će američki predsjednik Donald Trump možda signalizirati napredak u trgovinskim pregovorima s Kinom te nižim zalihama u američkom naftnom čvorištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 44 centa višoj cijeni, od 57,30 dolara.

Trgovci napeto prate američko-kineske pregovore o trgovini. Nakon 16-mjesečnog trgovinskog spora i recipročnih carina koji su zakočili svjetsku ekonomiju i podstakli zabrinutost za potražnju za energentima, američki je predsjednik proteklog vikenda izjavio da se pregovori “vrlo lijepo” odvijaju.

“Na tržištu nafte čekaju. Sljedeći pomak cijena za pet do 10 dolara naviše ili naniže zavisiće od ekonomskih i trgovinskih razloga”, smatra Tamas Varga iz PVM-a.

“Očekuje se da će (Trump) odložiti odluku o uvođenju carina na uvoz evropskih automobila i auto-dijelova i da će objaviti dodatne informacije o razvoju trgovinskih pregovora s Kinom”, dodao je Varga.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *