Stres test ECB-a: Banke ne moraju da se boje krize

Dodajte komentar

Većina kreditnih institucija u eurozoni dobro je pripremljena ako kupci povuku novac u velikoj mjeri. Uopšteno, stanje likvidnosti je “ugodno” usprkos nekim ranjivostima, saopštili su nadzornici Evropske centralne banke. U posebnom stres testu učestvovale su 103 institucije. Nisu dati podaci o pojedinačnim kreditnim kućama.

Supervizori su željeli da znaju koliko dana bi banke mogle “održati svoje poslovanje” u slučaju šoka “na temelju raspoloživih gotovina i kolaterala bez pristupa tržištima finansiranja”. Prema informacijama, oko polovine novčanih institucija preživi više od šest mjeseci, ne oslanjajući se na strani kapital. U ekstrenim dislokacijama to je bilo više od četiri mjeseca, prenosi Indikator.ba.

Istraživanje je pokazalo da banke imaju više vremena da reaguju na finansijska previranja nego što je to prije teške finansijske krize.

Od nemira 2008. godine, nadzornici su pooštrili propise. Banke su dužne da imaju dovoljno osiguranja kako bi preživjele 30 kalendarskih dana u slučaju nedostatka likvidnosti. ECB sa sjedištem u Frankfurtu od novembra 2014. direktno nadgleda najveće finansijske institucije u eurozoni.

Istraga se ne može uporediti s sveobuhvatnim testom stresa u protekloj godini. Tada su evropski bankarski nadzornici ispitali koliko je 48 velikih banaka spremno za ozbiljne krize.

Glavni stres test zajedno s Evropskom bankarskom agencijom EBA sprovodi se svake dvije godine. U međuvremenu, nadzornici ECB-a provode istraživanja na određenim temama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *