Kinezi u turističkom pohodu na region, ne samo kao gosti nego i kao kupci hotela

Dodajte komentar

Kinezi su u turističkom pohodu na region – ne samo kao posjetioci nego kao i kupci nekretnina.

Slovenački mediji izvijestili su da je kineska kompanija Golden Forest sa sjedištem u Ljubljani kupila dva hotela sa četiri zvjezdice na Bledu – Lovec i Kompas sa 95, odnosno 52 sobe.

Prodati su hoteli Lovec i Kompas sa 95, odnosno 52 sobe, koji su do sada bili u vlasništvu kompanije Kompas, hoteli Bled Ivana Tatića i Milorada Sikime, u čijem vlasništvu su i hoteli Slon i City hotel u Ljubljani.

Mada vrijednost sporazuma nije poznata, portal Siol navodi da bi ona mogla da bude 10 miliona eura.
Kinezi su u junu ove godine za 1,9 miliona eura kupili Hotel Zagorje, bivšu Političku školu Josip Broz Tito u Kumrovcu, od kojeg žele napraviti hotel sa četiri zvjezdice i kongresni centar.

Kineska kompanija Zhongya Real Estate planira 2020. godine započeti građevinske radove na turističkom projektu u Hrvatskoj vrijednom 200 miliona kuna (oko 27 miliona eura), izjavila je osnivač kompanije Jiang Yu.

“Planiramo da izgradimo hotel koji ćemo transformisati u kongresni centar i kombinovati sa objektima zdravstvenog turizma”, kazala je Yu hrvatskom magazinu Lider.

Lokalne vlasti u Kumrovcu ranije su saopštile da će ova investicija ubrzati razvoj ovog dijela Hrvatskog zagorja a u ponudi će, najavio je kineski investitor, biti mjesta i za najpoznatiju osobu rođenu u Kumrovcu – Josipa Broza Tita.

Kinezi očigledno vide veliki potencijal u turističkom sektoru u regionu, a vjetar u leđa im je i činjenica da sve veći broj kineskih turista posjećuje ovaj dio svijeta. U Bosni i Hercegovini postali su treći najbrojniji posjetioci, odmah iza turista iz Hrvatske i Srbije.

Kineske turiste posebno zanimaju kulturno-istorijske znamenitosti, a kojima region obiluje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *