Elektroprivreda završila prošlu godinu sa profitom od 44,08 miliona eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore završila je prošlu godinu sa profitom od 44,08 miliona eura, a akcionari su se saglasili da on bude dodat neraspoređenoj dobiti kompanije, koji sada ukupno iznosi 48,6 miliona eura.

To je odlučeno na jučerašnjoj 17. Skupštini akcionara EPCG održanoj u Nikšiću, kojom je predsjedavao izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove Željko Ćorić. Prisutni su podržali odluku o investiranju izgradnje vjetroelektrane Gvozd sa kompanijom Ivicom Holding iz Austije, čija je vrijednost 58 miliona eura.

U skladu sa zakonom i Ugovorom o izvršenju “puta opcije” između Crne Gore i A2A, odlučeno je da se ponište postojeće i odobri kupovina novih deset odsto sopstvenih akcija, “čime će država povećati vlasnički udio na 85,41 odsto”. Usvojeni su i finansijske rezultate za 2018. godinu, te Izvještaj o poslovanju.

“Na Skupštini je konstatovano da prošla godina predstavlja jednu od najuspješnijih od postanka kompanije, i EPCG grupa imala dobit oko 60 miliona eura. Sve kompanije u sastavu EPCG bilježe dobro poslovanje, a objedinjavanje termoenergetskog kompleksa u Pljevljima pokazuje se kao dobra odluka, pa Rudnik uglja već isplaćuje dividendu”, istakli su iz ove kompanije.

Vasilije Miličković kazao je tokom sjednice Skupštine da bi rezultat bio bolji da nije kupljen Rudnik uglja, te iznio stav da poslovni izvještaj “daje lažnu sliku”, a da je “EPCG radila u diskriminatorskim uslovima”.

Nataša Backović je samo o ovom izvještaju menadžmentu postavila 35 pitanja, ističući da on “nije donešen u skladu sa Ustavom i zakonom”.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić kazao je da je prošlu godinu obilježilo značajan investicioni ciklus.

“EPCG je potpuno transparentna. Svaki dokument, svaka odluka je bila transparentna, tako da ništa nijesmo krili. Nemamo razloga ni da to radimo danas”, kazao je on i dodao da kompanija “posluje u okvirima državnih zakona”.
Odbor direktora u narednom periodu činiće Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Srđan Spaić i Oreste Bramanti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *